Het KPT zoekt een nieuwe platformcoördinator

Publicatiedatum: vrijdag 30 juni 2023
Sluitingsdatum: woensdag 26 juli 2023

Voor het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT), dat in 2023 tien jaar bestaat, zoekt het Centrum ondergronds bouwen (COB) een nieuwe coördinator die weet te verbinden en te inspireren met dezelfde drive als de overige teamleden. Het betreft hier een inzet op basis van een inhuurcontract voor de periode 2023 met de mogelijkheid tot jaarlijkse verlenging.

Aarzel niet deze vacature in uw netwerk te delen.

Het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT)

Het KPT is een belangeloze betrouwbare informatieverstrekker en kennismakelaar die zich bezighoudt met ontsluiting van feitelijke informatie over veiligheid van weg-, spoor-, tram- en metrotunnels. Het KPT organiseert kennisbijeenkomsten, beantwoordt generieke kennisvragen en draagt bij aan publieksvoorlichting. Teamspirit en samenwerkingsbereidheid zijn de succesfactoren van het KPT.

Het KPT bestaat uit een onafhankelijke en onpartijdige coördinator (de vacature) en twee experts, aangevuld met een managementondersteuner. Het KPT wordt gefaciliteerd door het COB en rapporteert aan een begeleidingscommissie onder leiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat het KPT financiert.

Taken coördinator

  • Eerste aanspreekpunt voor alle zaken over het KPT.
  • Het inspireren en coördineren van het KPT-team: het borgen van het teamgevoel, het geven van richting in onderwerpen, activiteiten, wijze van kennisdeling en het bewaken van de activiteitenplanning.
  • Initiëren en regisseren van of bijdragen aan inhoudelijke kennisbijeenkomsten (virtueel of fysiek) georganiseerd door het KPT.
  • Stimuleren van een gedeelde kennisbasis over tunnelveiligheid tussen tunneleigenaren, beheerders, ingenieurs- en adviesbureaus, hulpverleningsorganisaties en alle andere betrokkenen bij tunnelveiligheid, zoals weggebruikers. De coördinator kweekt daarmee, samen met de andere KPT’ers, wederzijds begrip en vertrouwen en bevordert een effectieve uitwisseling van kennis en ideeën.
  • Bijdragen aan de beantwoording van generieke kennisvragen aan het KPT.
  • Signaleren en aanleveren van relevante (nationale en internationale) kennisdocumenten gerelateerd aan tunnelveiligheid ten behoeve van de KPT-kennisbank.
  • In stand houden en uitbreiden van een nationaal en internationaal netwerk ter ondersteuning van de KPT-activiteiten.
  • Aanspreekpunt voor de opdrachtgever van het KPT, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en de directeur van het COB.
  • Opstellen van een strategie en het bijbehorende jaarplan, bewaken van de budgettering en halfjaarlijks rapporteren aan de begeleidingscommissie, uiteraard in samenwerking met het team.

KPT’ers brengen de georganiseerde webinars actief onder de aandacht.

Functie-eisen

  • U hebt affiniteit met het coördineren van en deelnemen in een kennisplatform. Daadwerkelijke ervaring met een soortgelijke organisatie en het attractief delen van kennis is een pre.
  • U hebt aantoonbare brede kennis van en ervaring op het vakgebied tunnelveiligheid. Daar waar mogelijk aanvullend op de al aanwezige vakinhoudelijke kennis van onze experts. Kennis van tunnelveiligheidswetgeving, bouwbesluit en tunnelstandaarden is een pre, evenals kennis van spoor- en metrotunnelveiligheid.
  • U herkent trends en ontwikkelingen in de vele aspecten van tunnelveiligheid en weet deze op een herleidbare manier te vertalen naar nieuwe activiteiten van het KPT.
  • U hebt een actief nationaal netwerk op het gebied van tunnelveiligheid en bent in staat dit uit te breiden naar een internationaal niveau.
  • U hebt oog voor kansen om het KPT als kennisloket verder en breder onder de aandacht van bestaande en nieuwe doelgroepen te brengen.
  • U bent in staat de ‘vraag achter de vraag’ te doorgronden en deze onderbouwd en volledig te beantwoorden in samenwerking met andere experts.
  • U hebt ervaring met het opstellen van jaarplannen en het formuleren van doelen en het in teamverband ontwikkelen van strategieën.
  • U hebt in deze rol geen belangenconflict met de eigen of andere organisaties.

Vaardigheden

  • Teamspeler en motivator, weet op een prettige manier het maximale uit het team te halen.
  • Netwerkvaardig, kan vanuit een initiërende en faciliterende rol kennisexperts enthousiasmeren om het KPT-podium te betreden bij kennisbijeenkomsten.
  • Verbinder, kan samenwerken met alle belanghebbenden en geïnteresseerden in tunnelveiligheid, met oog voor uiteenlopende belangen en opvattingen.
  • Hbo-werk- en denkniveau.
  • Communicatief sterk, zowel schriftelijk als mondeling.
  • Een servicegerichte instelling, kan gemakkelijk communiceren en presenteren, en bent daarmee in staat om de bestaande kwaliteit van het KPT te continueren.
  • In staat om de verschillende belangen en/of opvattingen van betrokkenen te doorzien.
  • In staat de eigen mening ondergeschikt te maken aan de doelen van het KPT.
  • Bestuurlijk sensitief, oog en oor voor de politieke en strategische context van tunnelveiligheid.
  • Beweegt zich makkelijk tussen verschillende belanghebbenden van bestuurlijk tot uitvoerend niveau.

In het kader van publieksvoorlichting heeft het KPT in 2022 een video gemaakt waarin op een laagdrempelige manier wordt uitgelegd wat een weggebruiker moet doen bij een tunnelbrand.

Tijdsbesteding en vergoeding

Het COB werkt met jaarcontracten, maar we zoeken een coördinator die zich voor langere tijd wil binden. De tijdsbesteding is gemiddeld 8 tot 16 uur per week – in afstemming met de overige teamleden – waarbij de activiteiten vaak over verschillende dagen verspreid liggen en ook per week kunnen variëren. De vergoeding vindt plaats op basis van het standaard COB-uurtarief van 125 euro per uur. Daar het hier een COB-activiteit betreft, verwachten wij dat u participant bent of wordt bij het COB.

Procedure

  1. Geïnteresseerden kunnen hun belangstelling tot en met woensdag 26 juli 2023 schriftelijk kenbaar maken bij het KPT door middel van een korte motivatiebrief en een cv gericht aan: info@kennisplatformtunnelveiligheid.nl.
  2. Het KPT-team maakt op basis van de motivatiebrieven en cv’s een eerste selectie uit de kandidaten voor een uitnodiging voor een gesprek. De niet-geselecteerde kandidaten krijgen bericht dat ze niet verder in de procedure worden meegenomen.
  3. De geselecteerde kandidaten voeren gesprekken met KPT-leden, en de eindkandidaat voert een gesprek met de directeur van het COB. De gesprekken zullen plaatsvinden in de eerste twee weken van augustus.
  4. De benoeming van de eindkandidaat gebeurt door de directeur van het COB. Zij gaat hiertoe over na een klikgesprek met het ministerie, waarbij advies wordt ingewonnen bij de KPT-begeleidingscommissie.
  5. De gewenste datum van de aanstelling is 1 september 2023 (eerder mag ook).

Meer informatie

Op de website van het KPT (www.kennisplatformtunnelveiligheid.nl) vindt u meer informatie over de organisatie en de activiteiten. Voor informatie over de functie kunt u contact opnemen met