License to dig: campagne tegen graafschade binnenkort van start

Op 21 mei start Netbeheer Nederland met License to dig, een campagne tegen graafschade. Met een grote truck rijdt de brancheorganistatie door het land om aandacht te vragen voor deze grootste veroorzaker van storingen op het gas- en elektriciteitsnet. In de truck zijn presentaties te zien over de mogelijkheden om graafschade te voorkomen.

12 mei 2012 | AUTEUR: Armand van Wijck

De cijfers die brancheorganisatie Netbeheer Nederland opsomt op haar website liegen er niet om: “Per jaar worden ruim tienduizend storingen veroorzaakt en vinden tien gasongevallen plaats als gevolg van graafschade. De kosten als gevolg van graafschade lopen jaarlijks op tot circa vijftig miljoen euro. In de afgelopen tien jaar vielen er zevenenveertig gewonden door graafschade.”

Om zorgvuldig graven te stimuleren gaat Netbeheer Nederland een maand lang touren met de landelijke ‘License to dig’-campagne. In een truck krijgen grondroerders, netbeheerders, bouwbedrijven en politici een presentatie over zorgvuldig graven te zien. Daarnaast komt er via social media een online game beschikbaar, waarmee gravers hun behendigheid kunnen testen.

“Het ludieke karakter van de campagne spreekt me aan”, aldus Richard van Ravesteijn, COB-platformcoördinator Kabels en Leidingen. “Ik verwacht dat het met name de grondroeders zal aanzetten om zorgvuldiger te gaan werken”.

Op 21 mei starten Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, en Rens Knegt, directeur van Netbeheer Nederland, de campagne in Het Bouwhuis in Zoetermeer.

Wettelijke verplichting

Om ervoor te zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk graaft, is het verplicht om vooraf altijd een graafmelding te maken bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) van het Kadaster. Dankzij deze KLIC-melding weten leidingbeheerders van de geplande werkzaamheden in de ondergrond af. Netbeheer Nederland benadrukt in de campagne het belang van het doen van een KLIC-melding. Daarnaast promoot de brancheorganisatie andere maatregelen, zoals het graven van een proefsleuf vóór het echte werk en het (letterlijk) in kaart brengen van aanwezige kabels en leidingen.