Gepubliceerd op: 08-10-2015

Nee, niet het criminele circuit staat centraal in november. In de Maand van de Onderwereld organiseert de gemeente Rotterdam allerlei activiteiten om mensen kennis te laten maken met ondergrondse kabels, buizen, ruimtes, rioolgemalen en andere nuttige voorzieningen.

Rotterdam is een indrukwekkende stad bovengronds, omdat haar ondergrondse wereld dit mogelijk maakt. Kilometerslange kabels transporteren elektriciteit. Buis na buis laat drinkwater uit kranen stromen. De bodem en talloze palen ondersteunen de stadsiconen, huizen, wegen, pleinen. De ondergrondse geheimen komen boven in de Maand van de Onderwereld. Elke week staat er een ander thema centraal:

 • Week 1 (2 t/m 8 november): Geheimen uit ons gezamenlijk verleden
  Stadsarcheologen vertellen over de geschiedenis van Rotterdam. Kinderen kunnen van alles ontdekken over het gereedschap en de vondsten van de stadsarcheologen. En ondergrondspecialisten van gemeente Rotterdam laten zien wat bovengronds eigenlijk niet te zien is.
 • Week 2 (9 t/m 15 november): In het web van kabels en leidingen
  Excursies naar rioolwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven, gemaal Westersingel, de waterberging in parkeergarage Museumpark en project RINEW (hergebruik afvalwater). Kinderen kunnen omgeschoold worden tot echte waterlaborantjes.
 • Week 3 (16 t/m 22 november): Rotterdammers ondergronds onderweg
  Excursies basculekelder Erasmusbrug en de Maastunnel. Lezing van stadsarchitect Maarten Struijs over hoe hij tot goede (ondergrondse) ontwerpen kwam door te luisteren naar omwonenden.
 • Week 4 (23 t/m 29 november): Beschermd in Rotterdams bodem
  Excursie naar atoombunker voor de Rotterdamse haven in de Spaanse Polder. Vertoning documentaire Rotterdam van onderen en het verhaal van de filmmaker.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden.
>> Daar waar ondergronds boven komt