Nieuwsbrief Juni 2013

In deze nieuwsbrief:

Locatie en thema bekend, inschrijving geopend

U had 31 oktober 2013 vast al gereserveerd voor het COB-congres. Nu kunt u erbij zetten waar u moet zijn, namelijk in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. En ook niet onbelangrijk: we organiseren het congres dit jaar samen met Geo-Impuls, dus het wordt een bijzondere editie. Zorg ervoor dat u erbij bent en meld u nu aan!

Het thema van het COB-CONGRES 2013 is Zo doen wij dat! De ondergrondse bouwsector staat voor tal van uitdagingen, maar zowel binnen GEO-IMPULS als bij het COB laat u zien dat u tot veel in staat bent. Lef tonen, het hoofd boven het maaiveld uitsteken, slim omgaan met techniek en contracten; op het congres laten we zien hoe u werkt aan opgaven als het terugdringen van geotechnisch falen, het leren van projecten en het toepassen van nieuwe en bestaande kennis.
>> LEES MEER OP ONZE WEBSITE

Het COB-congres 2013 vindt plaats in PAKHUIS DE ZWIJGER in Amsterdam. Deelname is gratis voor studenten en voor participanten en commissieleden van het COB of Geo-Impuls. U kunt zich gemakkelijk AANMELDEN VIA DE WEBSITE.

Verdieping in het teken van beheer en onderhoud

Heeft u de Onderbouwing van juni al gezien? Het blad staat boordevol artikelen over ondergrondse bouwprojecten, van fietsenstallingen tot koelcentrales. Daarnaast is er speciale aandacht voor beheer en onderhoud.

De meesten van u zullen DE ONDERBOUWING begin deze maand op de mat hebben gekregen, maar als u hem hebt gemist of online wilt (terug)lezen, kijk dan op WWW.COB.NL/VERDIEPING. Hier staan de volledige versies van alle artikelen, aangevuld met verwijzingen, extra beeld en achtergrondinformatie.

De artikelen in het themagedeelte belichten verschillende aspecten van beheer en onderhoud van ondergrondse constructies:

Daarnaast hebben we praktijkverhalen uit het COB-netwerk:

En nog veel MEER…

Mocht u een (extra) exemplaar van het gedrukte blad willen ontvangen, neem dan contact op met het secretariaat via INFO@COB.NL of 0182 540 660.

Projectenmarathon 2013

Een unieke blik achter de schermen van ondergrondse bouwprojecten: dat biedt de PROJECTENMARATHON van KIVI NIRIA TTOW en het COB. De editie van 2013 vindt plaats op woensdag 25 september. Vorig jaar was het evenement binnen een week volgeboekt, dus wees er dit keer snel bij! AANMELDEN kan via de website. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.
>> LEES MEER OVER DE PROJECTENMARATHON

Deelnemers van de Projectenmarathon 2012 op bezoek bij Amsterdam CS. (Foto: COB)

Nieuwe kenniswebsite gelanceerd

De aanleg van de Noord/Zuidlijn heeft veel kennis opgeleverd over het boren van tunnels in stedelijk gebied. Dienst Metro Amsterdam en het COB gaan zich samen inspannen om deze lessen te borgen en breed te verspreiden. Hiervoor is in juni www.noordzuidlijnkennis.net gelanceerd.

Op het congres TUNNELBOREN VOOR DE NOORD/ZUIDLIJN van DIENST METRO AMSTERDAM en het COB op 14 juni jl. is de nieuwe kenniswebsite gelanceerd. Op WWW.NOORDZUIDLIJNKENNIS.NET wordt kennis die is opgedaan bij het boren van de Noord/Zuidlijn online gedeeld en besproken. Het is een website voor en door experts, met artikelen over feiten en cijfers, ‘do’s en don’ts’, tips en trucs, onderzoek en praktijkcases.
>> NAAR NOORDZUIDLIJNKENNIS.NET

Het kennisprogramma zal in samenwerking met het COB verder uitgebreid worden met inhoudelijke projecten. Op het COB-CONGRES (31 oktober 2013) vertellen we hier meer over. Op onze kennisbank is alvast een NIEUW ARTIKEL OVER AFGEZONKEN TUNNELS te vinden. Jan Bijkerk, directeur Uitvoering Noord/Zuidlijn, beschrijft hierin de technische aspecten van het aanleggen van zinktunnels. U vindt het artikel ook op noordzuidlijnkennis.net, waar u op het stuk kunt REAGEREN (zie onderaan de pagina als u bent ingelogd).

Flexival 2013: ter lering ende vermaeck

Op dinsdag 24 september organiseren het COB en SKB voor de derde keer het Flexival: een flexibele werkdag in festivalsferen, die draait om ordening van de ondergrond.

Op het FLEXIVAL wordt er in kleine groepen op speelse en creatieve wijze kennis gedeeld en ervaringen uitgewisseld over vraagstukken rond ruimtelijke ontwikkeling en de ondergrond. Het programma wordt momenteel in de steigers gezet met als motto ’ter lering ende vermaeck’. AANMELDEN kan alvast via de website van SKB.
>> LEES MEER OVER HET FLEXIVAL

Platform Veiligheid

Donderdag 13 juni jl. was het Platform Veiligheid te gast bij NedMobiel in Breda voor de vierde platformbijeenkomst. De deelnemers bogen zich over het thema Voorlichting aan tunnelgebruikers.

Op de bijeenkomst kwamen vijf sprekers aan het woord. Martijn van Gils ging in op de ervaringen van NEDMOBIEL met training en voorlichting. Maartje de Goede van TNO vertelde meer over het gedrag van weg(tunnel)gebruikers bij incidenten en hoe dit gedrag te verklaren is. Ingo de Moor en Brigitta van der Weele presenteerden namens de WESTERSCHELDETUNNEL een aantal praktijkvoorbeelden van voorlichting aan tunnelgebruikers.

Na de presentaties volgde een rondetafelgesprek over de eigen ervaringen van de platformleden: waar loop je tegenaan, wat werkt niet in de praktijk en wat juist goed? Het Platform wil het delen van kennis stimuleren en gezamenlijke vraagstukken aan het licht brengen.
>> BEKIJK DE FILMPJES EN PRESENTATIES VAN DE PLATFORMBIJEENKOMST

Heeft u interesse in deelname aan het Platform Veiligheid? Neem dan contact op met coördinator Thijs Ruland via THIJS.RULAND@COB.NL of 0182 540 660.