Schreudersprijs 2013

Schreudersprijs 2013: doet u al mee?

Eeuwige roem en een cheque van 25.000 euro. Daarmee beloont stichting A.M. Schreuders op 31 oktober 2013 (tijdens het COB-congres) het meest innovatieve ondergrondse bouwproject. U heeft nog tot maandag 2 september 12.00 uur om uw project aan te melden.

STICHTING A.M. SCHREUDERS wil een positieve bijdrage leveren aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Daarom reikt zij ieder jaar een prijs uit: het ene jaar de SCHREUDERSSTUDIEPRIJS voor studenten met een bijzonder afstudeerproject op het gebied van ondergronds bouwen, het andere jaar de SCHREUDERSPRIJS voor een bedrijf of instelling. De winnende organisatie ontvangt de prijs bijvoorbeeld voor een innovatieve bouwtechniek, een in het oog springend project of een origineel ontwerp.

In 2013 is de beurt weer aan de Schreudersprijs. Alle disciplines die bijdragen aan het bevorderen van verantwoord gebruik van de ondergrond, komen in aanmerking, zoals architectuur, economie, stedenbouwkunde, civiele techniek en werktuigbouwkunde.

Heeft uw organisatie meegewerkt aan een bijzonder ondergronds project? Kijk dan op WWW.COB.NL/SCHREUDERS voor meer informatie over aanmelding of neem contact op met Ellen van Eijk: ELLEN.VANEIJK@COB.NL of 0182 540 660. Alle aanmeldingen moeten binnen zijn vóór maandag 2 september 2013, 12.00 uur.

Voorwaarden

Op de website kunt u lezen aan welke VOORWAARDEN u moet voldoen om mee te dingen naar de Schreudersprijs 2013. Zoals:

  • Om voor de prijs in aanmerking te komen, dient uw bedrijf of instelling een bijzondere prestatie te hebben geleverd op het gebied van ondergronds bouwen. In het geval van een Nederlands bedrijf mag deze prestatie in Nederland of in het buitenland zijn geleverd; voor buitenlandse organisaties geldt dat zij in Nederlandse bodem iets bijzonders moeten hebben gerealiseerd.
  • Voor de prijs worden uitgesloten mijnbouw (winning van grondstoffen), winning van (drink)water en thermische energie (warmte/koude), alsmede de opslag van vloeistoffen, gassen en thermische energie in het korrelskelet van de bodem of in holle ruimten.

Aanleverinstructies

Om uw project aan te melden, dient u vóór maandag 2 september 2013, 12.00 uur zowel een hard copy als een digitale versie aan te leveren bij Ellen van Eijk. De contactgegevens vindt u hieronder. Voor meer informatie kunt u ook bij haar terecht.

Stichting A.M. Schreuders
T.a.v. Ellen van Eijk
Postbus 420
2800 AK Gouda
ELLEN.VANEIJK@COB.NL
0182 540 660

Lef wordt beloond

In 2011 ging de Schreudersprijs naar BAM Civiel Noordwest en de Rijksgebouwendienst voor de ondergrondse onderdelen van de renovatie van het Rijksmuseum. Het project A2 Maastricht ontving een eervolle vermelding.

Onder het Rijksmuseum werden onder uitdagende omstandigheden technische hoogstandjes verricht. Zo moesten de pilaren van de fietserspassage tijdelijk worden opgevijzeld om de oude funderingskolommen te vervangen. Ook werden er onder het gebouw boringen verricht voor het aanleggen van luchtkanalen. Hiervoor moest een micro-tunnelboormachine tussen de houten palen van het oude gebouw door manoeuvreren. ‘Het getuigt van durf om bij een gebouw met deze status te kiezen voor een complexe ondergrondse toevoeging’, aldus het juryrapport.

De gestapelde wegtunnel in de A2 bij Maastricht brengt het autoverkeer ondergronds, zodat er bovengronds plaats is voor een langgerekt bomenlaan. (Beeld: Avenue2)

AVENUE2 (Strukton en Ballast Nedam) kreeg een eervolle vermelding vanwege hun ambitie. “Er is sprake van een voor Nederland unieke landtunnel”, meende de jury. “Het project staat echter nog aan de vooravond van de realisatie en zal zich nog moeten bewijzen.”
>> LEES MEER OVER DE WINNAARS VAN DE SCHREUDERSPRIJS 2011