Ondergronds huzarenstuk

In de weekenden van 9 en 10 maart en dat van 23 en 24 maart staan in Rotterdam indrukwekkende ondergrondse werkzaamheden op het programma. Aannemersbedrijf Visser & Smit Hanab legt dan twee goed geïsoleerde warmteleidingen aan – een aanvoer- en een retourleiding, elk met een lengte van vijftienhonderd meter en een diameter van zestig centimeter – via horizontaal gestuurde boringen.

7 maart 2013 | Peter Juijn

De technische hoogstandjes aankomend weekend in Rotterdam zijn onderdeel van een nieuw ondergronds warmtenet, de Nieuwe Warmteweg geheten. Via dit net van zesentwintig kilometer lang, gaat Warmtebedrijf Rotterdam vanaf eind 2013 restwarmte van afvalcentrale AVR van Gansewinkel in Rozenburg naar verschillende locaties in Rotterdam transporteren. De aan te brengen leidingen lopen vanaf het bovengrondse warmteknooppunt aan de Brielselaan onder de Maashaven, Katendrecht en de Rijnhaven naar de Wilhelminapier. Hier sluiten ze aan op een warmtedistributienet van Eneco.

Begin maart heeft aannemer Visser & Smit Hanab de eerste leiding in twee delen van zevenhonderdvijftig meter lang over het water vanaf Hoek van Holland naar de Wilhelminapier getransporteerd. Daar worden ze op een ponton aan elkaar gelast. In het weekend van 9 en 10 maart trekt de boorinstallatie op de Brielselaan de eerste leiding vanaf de Wilhelminapier via het boorgat naar zich toe. Dit gebeurt met een snelheid van circa honderd meter per uur. Om te zorgen dat de leiding onder de juiste hoek het boorgat ingaat, wordt ze met twaalf kranen opgetild.

Vertrek van de leiding bij de waterkant van Hoek van Holland. (Foto: Visser & Smit Hanab)

In de week van 11 maart start Visser & Smit Hanab met de pilotboring voor de tweede leiding. Het laagste punt van deze boring komt op een diepte van ongeveer vijftig meter beneden NAP te liggen. Het intrekken van de tweede leiding vindt plaats in het weekend van 23 en 24 maart.

Voorbereidingen

In februari zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. Zo zijn op de Brielselaan en de Wilhelminapier boorinstallaties geplaatst. Vervolgens is met deze installaties het eerste leidingtracé geboord. Hierbij hebben beide installaties met een relatief kleine boorkop naar elkaar toe geboord. Op circa duizend meter vanaf de boor op de Brielselaan hebben de boorkoppen elkaar begin maart ontmoet. Nadat deze zogeheten ‘pilotboring’ met een lengte van vijftienhonderd meter en een maximale diepte van bijna zestig meter gereed was, zijn met de sterkste boorinstallatie – die op de Brielselaan staat – steeds grotere ruimers door het boorgat getrokken om de gewenste diameter te krijgen.

Aankomst van de leiding bij het Noordereiland. (Foto: Visser & Smit Hanab)