Technologiesymposium 2011

Op 3 november vond in Fort Voordorp, Groenekan, het jaarlijkse Technologiesymposium van het COB plaats.

Het technologiesymposium was dit jaar een coproductie van het COB en de ingenieurs van KIVI NIRIA TTOW. Deze beroepsvereniging van gedreven bouwers van ondergrondse constructies bestaat 40 jaar. Een goede reden om de ingenieur centraal te stellen.

In 40 jaar zijn we als professionals gegroeid en de toekomst verlangt nog meer. De maatschappelijke opgave en waarden van ondergronds bouwen zijn veranderd. Dat vraagt om andere kennis en vaardigheden. Hoe komt dat tot zijn recht in de hedendaagse praktijk? Passen de opleidingen nog bij de ambities van de toekomst? Hoe kijkt de ingenieur van nu aan tegen de ingenieur van toen en andersom. Wat betekent de veranderende rol van opdrachtgever en opdrachtnemer voor de professional van de ondergrond?

Tijdens het symposium debatteerden we over de ingenieur van de toekomst. Over welke eigenschappen moet de ingenieur straks beschikken? Professionals uit het COB-netwerk brachten ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van techniek, samenwerking en projectaanpak. De presentaties kunt u terugvinden door op de bovenstaande links te klikken.