Hoofdstuk 1 – Inleiding [link id=”t70p5″]
Om de stabiliteit van de Nederlandse en Europese economie te waarborgen, is een transitie van het huidige lineaire economische systeem naar een circulair economisch systeem noodzakelijk (Nederland circulair in 2050). In een lineaire economie wordt ongeremd gebruikgemaakt van grondstoffen voor producten die na gebruik weer worden weggegooid. In een circulaire economie staat het hergebruik van producten en grondstoffen centraal en worden afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht zo veel mogelijk voorkomen.
Figuur: Het verschil tussen een lineaire en circulaire economie. (Bron: Nederland Circulair in 2050)
De noodzaak voor een circulaire economie komt voort uit een samenloop van drie ontwikkelingen:
- Wereldwijde explosieve vraag naar primaire grondstoffen.
- Afhankelijkheid van andere landen voor grondstoffen verkleinen.
- Samenhang met klimaatverandering (uitstoot CO2).
De Rijksoverheid heeft in lijn met de Europese Unie en de VN als ambitie om in 2050 een circulaire economie gerealiseerd te hebben. Concreet betekent dit dat in 2050 grondstoffen efficiënt worden ingezet en hergebruikt, zonder schadelijke emissies naar het milieu. Voor zover er nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden deze op duurzame wijze gewonnen en wordt verdere aantasting van de sociale en fysieke leefomgeving en de gezondheid voorkomen. Producten en materialen worden zo ontworpen dat ze kunnen worden hergebruikt met zo min mogelijk waardeverlies en zonder schadelijke emissies naar het milieu.
Samen met het netwerk werkt het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) toe naar circulaire tunnels, dat wil zeggen tunnels waarbij voor de bouw en het onderhoud het hergebruik van producten en grondstoffen centraal staat en afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht zo veel mogelijk worden voorkomen. Anno 2023 staat deze benadering voor tunnels, met name voor tunneltechnische installaties (TTI), nog in de kinderschoenen en is er een grote behoefte aan kennis over concrete technische maatregelen.
Wouter van den Berg (projectleider) – Nebest
Jorg Hogerheijde (rapporteur) – DON Bureau
Youri Blom – Croonwolter&dros
Peter Gosselink – Royal HaskoningDHV
Rob van den Burgh – Dura Vermeer
Sezgin Cantürk – Heijmans
Irene Dekker – Nebest
Monique Dorresteijn – Rijkswaterstaat
Peter van Duijvenbode – Yunex Traffic
Benjamin van Olffen – Croonwolter&dros
Thomas Rebers – DON Bureau
Thijs Ruland – Royal HaskoningDHV
Erwin Wagemans – HIG Traffic Systems
Door een expertteam van participanten van het COB is met behulp van interviews, werksessies, de Circulariteitschallenge en een hackathon een eerste invulling gegeven aan deze behoefte in de vorm van deze Maatregelencatalogus circulaire tunneltechnische installaties. In de catalogus zijn concrete technische maatregelen voor het circulair maken van tunnels opgenomen, met de focus op TTI. Er is een structuur ingericht om de maatregelen te classificeren en onderbouwd een efficiënte en effectieve maatregel te kunnen kiezen bij de verschillende omstandigheden. Deze structuur biedt daarmee tevens een basis voor toekomstige aanvullingen in deze maatregelencatalogus.