Referentiekader voor nieuwe meetmethoden

Dinsdag 7 februari 2012 vond de startbijeenkomst plaats van de startup Referentiekader voor nieuwe meetmethoden. Samen met het netwerk werd bekeken in hoeverre dit onderwerp als project van start kon gaan. Dit bleek lastig; de animo is er wel, maar (financiële) ondersteuning bleef uit. De startup is daarom voorlopig stopgezet.

Tijdens het Technologiesymposium 2011 gaf Erik Siemer de aanzet voor deze startup. Hij is marktteammanager bij Advin, waar hij werkt met recent ontwikkelde meetmethoden zoals de M3DM-techniek. Deze methoden bieden veel voordelen ten opzichte van gangbare technieken. Zo is er geen discussie over de definitie van punten en meetfrequenties en sluiten de nieuwe meetmethoden goed aan bij ontwikkelingen in het ruimtelijk Bouw Informatie Model (BIM). Er is echter nog geen duidelijk referentiekader voor het beoordelen van praktijkresultaten en hier blijkt wel behoefte aan te zijn.

Wat kun je wel en wat niet?

“Advin zou graag zien dat 3D-laserscantechniek vaker ingezet wordt voor monitoring bij ondergrondse bouwprojecten”, vertelde Erik Siemer in de Onderbouwing van december. “Deze toepassing is alleen zo jong dat we nog niet genoeg weten over de toepassing ervan: wat kun je er wel mee en wat niet? Wat zijn de randvoorwaarden, bijvoorbeeld qua nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, en hoe kun je de scans het beste presenteren? We willen deze onderzoeksvragen graag samen met het COB en andere partijen oppakken.”

Startbijeenkomst

Tijdens de startbijeenkomst heeft Erik Siemer de verschillende onderzoeksvragen besproken met het COB-netwerk. Er werd gebrainstormd over drie vragen:

Wat voegt deze techniek toe aan bestaande technieken?

Er werden verschillende nuttige aspecten genoemd, zoals de snelheid, de mogelijkheden qua visualisatie en het kunnen meenemen van de omgeving. Daarnaast biedt de methode de mogelijkheid om achteraf andere meetpunten te bekijken dan vooraf bedacht. Belangrijk voordeel is ook dat vervormingen gemeten worden in plaats van verplaatsingen.

Voor wie is deze techniek interessant?

Het blijkt niet zozeer te gaan om wie, maar om wanneer: de 3D-techniek is in te zetten bij het toetsen van predicties, bij langetermijnmetingen voor onderhoud en het modelleren van de omgeving als basis van een ontwerp. Voor schouwen op het spoor lijkt de methode ook interessant, maar waarschijnlijk is de techniek hiervoor te langzaam.

Hoe zorg je voor een referentiekader?

Er werd gesuggereerd om een aantal technieken op een rij te zetten en te vergelijken: dat is eerder gedaan, maar niet met deze methode. Het is voor veel deelnemers nog onduidelijk wat precies het doel van het onderzoek is. Wordt er gezocht naar een leidraad voor toepassing? IbDH biedt aan de verbouwing van het Mauritshuis eventueel als praktijkvoorbeeld te gebruiken.

Na de brainstorm lichtte Erik Siemer toe wat hij zoekt: een manier om de methode snel geaccepteerd te krijgen zonder het steeds te moeten bewijzen tegenover andere technieken. Zowel Erik Siemer als de deelnemers denken dat het COB hieraan kan bijdragen.

Vervolgstappen

Ondanks het enthousiasme op de startbijeenkomst bleek het lastig om een project omtrent 3D-meetmethoden van de grond te krijgen. Er zijn gesprekken geweest met Erik Siemer, andere participanten en diverse experts waaruit blijkt dat er animo is voor een onderzoek, maar dat (financiële) ondersteuning voorlopig uitblijft. Er is daarom besloten om dit onderwerp vooralsnog niet verder op te pakken.

Heeft u interesse in dit onderwerp en ziet u mogelijkheden om een onderzoek op te starten? Neem dan contact op met het COB.