Gezocht: verkenner en kernteamleden platform Geotechniek

Hoe kijken geotechnische participanten van het COB naar de ontwikkeling en borging van geotechnische kennis? Wat is daarin de rol van een platform en is het COB daar de juiste plek voor? Met deze vragen wil het COB een verkenner op pad sturen, ondersteund door een kernteam. Iets voor u? Solliciteren kan tot uiterlijk 15 september 2023.

Achtergrond

In  2020 is, in samenwerking met CROW, het Ministerie van BZK, Rijkswaterstaat en KIVI Geotechniek, binnen het COB het platform Geotechniek opgericht. Een van de redenen was de sterke behoefte van de sector om het werkprogramma Geo-Impuls een vervolg te geven; een ‘veilig nest’ bieden voor geotechnisch professionals in Nederland. Bijna honderd experts zijn inmiddels aangesloten bij het platform, er zijn inhoudelijke kennissessies georganiseerd en drie projectgroepen gestart, waaruit vijf deliverables zijn voortgekomen.

In 2022 is de vraag gerezen of het platform zich alleen zou moeten richten op geotechniek ten behoeve van ondergrondse constructies, of dat alle geotechnische onderwerpen welkom zijn. Past een platform Geotechniek eigenlijk wel bij het COB? Besloten werd om te verkennen of er een andere organisatie is die het platform zou willen overnemen, waarbij aan CROW of KIVI Geotechniek werd gedacht. Beiden hebben echter aangegeven hierin geen rol voor zichzelf weggelegd te zien. Participanten geven wel aan dat er nog steeds behoefte is aan een veilige omgeving waar gezamenlijk gewerkt kan worden aan kennisontwikkeling en kennis delen. Als COB hebben wij beloofd niet te rusten voor het vakgebied geotechniek het ‘veilige nest’ heeft dat het verdiend.

Nu: een verkenning

We willen een verkenner de opdracht geven om te onderzoeken wat de gezamenlijke visie is van de 24 bedrijven die zowel COB-participant zijn als geotechnische diensten leveren, op de ontwikkeling en borging van kennis in dit vakgebied.

De opdracht bestaat uit de volgende stappen:

  1. Inventariseer de visies van de leden uit het huidige platform en de conclusies uit de opgeleverde deliverables.
  2. Formuleer daaruit een beeld van waar het vakgebied gezamenlijk naartoe wil richting 2030.
  3. Bekijk, samen met een kernteam vanuit het netwerk, hoe de bestaande activiteiten/taken die nu worden opgepakt (zowel binnen als buiten het COB) antwoord geven op die wensen.
  4. Wat is dan nog niet geborgd, hoe zouden we dat dan moeten vormgeven en wie gaat dat financieren en organiseren?

Wie?

We zoeken een enthousiaste en gedreven geotechnisch adviseur die deze verkenning (50 uur, betaald) wil uitvoeren, en leden van een kernteam (in kind) om de verkenner te ondersteunen en met hem te reflecteren (20 uur, onbetaald). Dus als je een (sterke) passie hebt voor je vakgebied, goed kunt luisteren en goed hoofdzaken en bijzaken kunt scheiden, stuur dan je sollicitatiebrief voor een van beide rollen uiterlijk 15 september 2023 naar Ellen van Eijk via ellen.vaneijk@cob.nl.