Nieuwsbrief maart 2018

In deze nieuwsbrief:

>> Aanmelden voor het COB-congres 2018
>> Tunneloverzicht online
>> Nieuwe publicatie: ‘Al doende leert men’
>> Gezocht: coördinator platform Beheer en onderhoud
>> Ook bij het COB…
>> Nieuws van het Kennisplatform Tunnelveiligheid

Inschrijving geopend!

De ideeën voor het programma zijn binnen, nu is het tijd voor de aanmeldingen. We nodigen u van harte uit voor het COB-congres op 22 juni 2018. Het online aanmeldformulier staat klaar!

Over het programma verklappen we nog niets, het thema van het COB-congres 2018 heeft u wel al kunnen lezen: ‘meer waarde, minder hinder’. Participanten van het COB zullen op het congres uit de doeken doen hoe zij deze doelen bereiken. Alle ondergrondse disciplines komen aan de orde.
>> Naar het online aanmeldformulier

Optreden voor een gegarandeerd volle zaal?
Vorig jaar is speciaal voor het congres de COBand opgericht, een muzikale gelegenheidsformatie bestaande uit Peter Kole (Rijkswaterstaat), Ad Rabenort (Covalent), Dennis van Amstel (Greenchoice) en COB’er Allart Hoekstra. Ook dit jaar komt er weer een spetterend optreden. Lijkt het u wat om mee te doen? Bespeelt u een instrument of kunt u goed zingen? Stuur dan een mail naar Allart Hoekstra (allart.hoekstra@cob.nl) en vertel kort over uw speelervaring.

Tunneloverzicht online

Hij is er! De langverwachte, veelgevraagde tunnelwebsite: het interactieve overzicht met alle tunnels van Nederland.

Op het COB-congres 2017 heeft u de eerste screenshots van het online tunneloverzicht kunnen zien en sinds vandaag staat hij online. Perfect is hij nog niet, maar we willen u niet langer laten wachten. Geheel in de geest van het COB willen we juist de kracht van het netwerk benutten: u bent de aangewezen persoon om het overzicht wél perfect te maken. Wat klopt er niet, wat ontbreekt er nog, wat zou u willen zien? Laat het ons weten via info@cob.nl of 085 4862 410. Ondertussen kunt u natuurlijk naar hartenlust rondklikken en de tunnels van Nederland leren kennen.
>> Naar het tunneloverzicht

Nieuwe publicatie ‘Al doende leert men’

Evaluaties van oefeningen en incidenten in tunnels laten steeds dezelfde leerpunten zien. Een werkgroep vanuit het COB-platform Veiligheid heeft deze leerpunten verzameld en daarmee een handreiking gemaakt voor het collectief leren en delen van oefen- en incidentevaluaties in tunnels.

De publicatie ‘Al doende leert men’ is primair bedoeld voor alle direct bij het oefen- en evaluatieproces betrokken partijen, zoals tunnelbeheerders, veiligheidsbeambten, hoofden van bedien- en meldcentrales, hulpdiensten en toezichthoudende partijen. In de publicatie zijn aanbevelingen geformuleerd om het gehele oefen- en evaluatiesysteem verder te optimaliseren.
>> Download de publicatie vanaf de kennisbank

Gezocht: coördinator platform Beheer en onderhoud

Stel, u bent al jaren actief op het gebied van beheer en onderhoud van tunnels, u staat graag voor de groep en u wilt het vakgebied helpen doorontwikkelen. Zet uzelf dan op de juiste plek door te solliciteren op de functie van platformcoördinator bij het COB.

Maarten van Riel gaat het COB helaas verlaten. Zijn coördinatorschap van het platform Beheer en onderhoud is niet te combineren met zijn nieuwe baan. Het COB is daarom op zoek naar een vervanger. Een vlotte, daadkrachtige persoon, die platformbijeenkomst organiseert, projecten initieert en begeleidt, het netwerk mobiliseert, en de kernwaarden van het COB van harte onderschrijft. Uiteraard is kennis van tunnelbeheer en -onderhoud ook van belang.
>> Lees de volledige vacature

De functie staat open voor kandidaten in dienst van organisaties die participant zijn van COB. Tot uiterlijk 15 april 2018 kunt u zich kandidaat stellen door een korte brief en cv te sturen naar info@cob.nl.

Ook bij het COB…

Minisymposium over cyber security
Het information sharing and analysis center (ISAC) voor tunnels van het COB-netwerk presenteert op 30 mei een handboek cyber security voor (tunnel)beheerders. Doelstelling van de publicatie is kennis te delen over de verschillende aspecten van cyberveiligheid, zodat de (tunnel)beheerder in staat is de weerbaarheid van zijn object te beoordelen en zijn processen op het gebied van cyber security te optimaliseren. U bent van harte welkom! Aanmelden kan via info@cob.nl of 085 4862 410.
>> Naar projectpagina

Platformbijeenkomsten

  • Op 1 maart 2018 kwam het platform Kabels en leidingen bijeen in Amsterdam. De presentaties en het verslag zijn te downloaden vanaf de platformpagina.
  • Het platform Veiligheid volgde de week erna op 6 maart 2018. Ook van deze bijeenkomst staan de presentaties en het verslag online.
  • Op 22 maart 2018 gingen de deelnemers van het platform Beheer en onderhoud op bezoek bij Fokker. Een inspirerend kijkje in de keuken!
  • Tot slot was er op 27 maart 2018 de bijeenkomst van het platform Meerwaarde ondergrond. Twee netwerken van bodemprofessionals, ruimtelijke ordenaars en stedenbouwkundigen maakten kennis!

Kick-off project Common ground voor ondergrondse infra
Donderdag 27 maart 2018 is het officiële startsein gegeven voor het project Common ground voor ondergrondse infra, de zoektocht naar een langetermijnvisie op kabels en leidingen. Niet alleen de organisaties die eind 2017 hebben gezegd: ‘wij doen mee’, waren present, maar ook veel organisaties die zich recent hebben gemeld. Rondom 3 brainstormtafels is in een carrousel nagedacht over de stakeholders, thema’s en vragen die beantwoord moeten worden. Er is veel kennis gedeeld en er zijn waardevolle gesprekken gevoerd. Dank aan de enthousiaste deelnemers!

Nieuws van het Kennisplatform Tunnelveiligheid

Heeft u zich al aangemeld voor de KPT-bijeenkomst ‘Tunnelveiligheid door het menselijk oog’ op 18 april aanstaande? Waarom reageren mensen op een bepaalde manier op een situatie met brand in een tunnel? Hoe faciliteer je zelfredzaamheid? Wat zie je aan gedrag, hoe verklaar je het en wat kun je ervan leren? Wat kunnen we leren uit het geobserveerde gedrag in relatie tot het ontwerp van de vluchtwegen in een tunnel? Deze vragen staan centraal in de themasessie op 18 april. Aanmelden kan via info@kennisplatformtunnelveiligheid.nl.