De meeste ondergrondse pijpleidingen worden gebruikt voor het transporteren van gas, water en olie. Ook gaat er wel eens een (camera)robot doorheen, om de buis te inspecteren. Maar er zijn nog veel meer opties. >> Lees meer over ondergronds transport van stoffen en goederen >> Lees ook het artikel over De Nieuwe Warmteweg in Rotterdam
Voedsel
(Beelden via noelhodson.com) Het is slechts een concept, maar wie weet… Een groep wetenschappers uit Engeland stelt voor om ondergrondse buizenstelsels aan te leggen voor het transporteren van voedsel. De goederen worden verpakt in metalen capsules van twee meter lang, die met zesentwintig kilometer per uur door kunststof buizen schieten dankzij een lineaire inductiemotor en intelligente routeplanner. Er is al een plan opgesteld voor de Londonse buitenwijk Croydon, waar het systeem de uitstoot van CO2 met acht procent per jaar zou terugdringen, doordat er minder vrachtwagens hoeven te rijden..
Internet
Begin 2013 had het Twentse dorp Lonneker de Nederlandse primeur: ruim vijftig boerderijen kregen hier een glasvezelinternetverbinding via het riool. De kabel ligt er vrij in, of is bovenin opgehangen met een clipsysteem. Vanwege de mogelijke agressieve stoffen in het rioolwater, bestaan de kabels uit bijna honderd glasvezels omhuld met onder andere aluminium en nylon. De pilot in Lonneker bleek een succes; de techniek wordt inmiddels op meer plekken in Nederland gebruikt.
De Hydrea Thermpipe slaat twee vliegen in één klap. De betonnen buis voert rioolwater niet alleen af, maar kan er ook energie aan onttrekken. Twee kunststof binnenbuizen fungeren samen als warmtewisselaar. Wanneer het water ongeveer achttien graden Celsius is, kan de buis zo warmte terugleveren aan woningen en andere gebouwen. Riothermie, het terugwinnen van thermische energie uit de riolering, wordt wereldwijd al veelvuldig toegepast. In Nederland is de techniek nog in opkomst.