In deze Onderbouwing stappen we in de wereld van de digitale ontwikkelingen. We zien ‘digi-taal’ in vier fases: planning (digitaal Rotterdam), ontwerp en bouw (Oosterweelverbinding in 4D-BIM), gebruik (cyberveiligheid rijkstunnels) en beheer (rekentool Amsterdam). Natuurlijk zijn dit maar smaakmakers; de digitale wereld groeit, verandert en verschuift met de seconde.

Virtueel dienstbaar aan fysieke stad

Rotterdam ontwikkelt een 3D-model als eerste stap naar een virtuele, digitale stad. “Hoe rijker de data, des te beter kunnen we de waarde van de stad in beeld brengen en diensten ontwikkelen”, aldus Joris Goos en Joost Martens van de gemeente.

Statistiek helpt assetmanagement Amsterdam

Hoe erg is het als een tunnel dicht is? Welke schade treedt op en bij wie? En waar weeg je dat aan af? Een rekentool geeft de gemeente Amsterdam inzicht in de waarde van de beschikbaarheid van tunnels.

Oosterweelverbinding: grensverleggend ontwerpen in BIM

Vanwege de complexiteit van wordt het basisontwerp van de Oosterweelverbinding een integraal 4D-ontwerp in BIM. Volgens ontwerpmanager Frank Kaalberg biedt deze aanpak allerlei voordelen.

Cyberveilige rijkstunnels

De instandhouding van rijkstunnels omvat ook de beveiliging tegen cyberaanvallen. “Om de digitale kant te beveiligen, moet je werken aan integrale veiligheid”, aldus Jaap van Wissen van Rijkswaterstaat.