COB-congres 2023

Na een spectaculair congres in het Archeon vorig jaar, komt het COB-netwerk dit jaar op maandag 30 oktober 2023 samen bij Next Level in Gorinchem. We gaan dit jaar iets meer back to basics, maar uiteraard niet zonder de creativiteit die u van het COB gewend bent. U kunt in elk geval rekenen op een boeiend plenair programma, een gezamenlijke lunch, verdiepende subsessies en optredens van de COBand. Het wordt weer een congres dat u niet wilt missen, dus meld u nu aan!

Thema: wisselwerking

Dat kabels en leidingen, tunnels, fietsenstallingen en allerlei andere voorzieningen toevallig allemaal ondergronds zijn, wil niet zeggen dat bijbehorende makers en onderhouders elkaar kennen. Het COB kent ze wel en ziet daardoor ook dat er veel van elkaar te leren valt. Daar draait het COB-congres 2023 om: over de schutting kijken, inspiratie opdoen en oplossingen ontdekken. Want ook al zijn de toepassingen (soms) heel anders, andermans ideeën kunnen zomaar eens waardevol zijn.

Programma

Vanaf 11.30 uur: inloop en gezamenlijke lunch. Zoek (oud-)collega’s op of leg juist nieuwe contacten.

13.00 uur: plenair programma deel 1 met o.a. actualiteiten binnen het COB en keynote speaker Ayca Szapora. Als neurowetenschapper, cognitief psycholoog en bedrijfskundige legt Ayca onder meer uit wat de meest effectieve manier is om te communiceren. Handig voor het toepassen van wisselwerking!

14.30 uur: subsessies met wisselwerking. U hoeft dit keer maar een keer te kiezen voor een subzaal. In die subzaal is er hierdoor ruim de tijd om echt aan de slag te gaan met wisselwerking.

15.45 uur: plenair programma deel 2 met o.a. de samenwerking met de RDI, het verdiepend onderzoek tunnelopgave en de uitreiking Schreudersstudieprijs.

Rond 16.45 uur: netwerkborrel. Praat met andere deelnemers nog even na over de sessies, of juist over iets heel anders.

Keynotespeaker Ayca Szapora

Tijdens het plenaire programma verwelkomen we Ayca Szapora op het podium. Ayca Szapora is neurowetenschapper, cognitief psycholoog, zelf-realisatiecoach en bedrijfskundige. Ze neemt aanwezigen op energieke en humoristische wijze mee in de wondere werking van het brein en laat trucjes zien die je hersenen met je uithalen. Voor ons uiteraard in het thema van het congres: wisselwerking! Ze legt bijvoorbeeld uit wat de meest effectieve manier is om te communiceren en hoe je verbinding kunt maken.

 

Subsessies

Een portie minder keuzestress dit keer! Op 30 oktober 2023 hoeft u maar een keer te kiezen voor een subzaal. Hierdoor is in die zaal ruim de tijd om echt aan de slag te gaan met wisselwerking. Elke zaal gaat over een ander onderwerp en kent een andere aanpak.

Zaal Digitalisering

Of het nou gaat over kabels en leidingen, tunnels, openbare ruimte of geotechniek: digitale hulpmiddelen zijn niet meer weg te denken. In deze sessie komen twee onderwerpen aan bod:

  • In alle sectoren wordt in meer of mindere mate gebruikgemaakt van databases om gegevens op te slaan. Handig, dan kun je die gegevens ook gelijk digitaal delen met je samenwerkingspartijen … toch? Dat is nog niet zo eenvoudig, blijkt in de praktijk. De een slaat Rijksdriehoekscoördinaton op in twee kolommen, de ander zet gps-coördinaten in één veld. En ‘voegmateriaal’ bij de een, is ‘afdichtingsmateriaal’ bij de ander. Hoe kun je omgaan met zulke verschillen in structuur en naamgeving?
  • Heb je eindelijk onder de knie hoe de digitale middelen van nu werken, hoor je opeens over allerlei nieuwe technieken. AI is er zo een. Strikt genomen ís AI niet nieuw, want de afkorting staat voor artificial intelligence, kunstmatige intelligentie, en alles wat een computer doet, valt daaronder te scharen. Wat is er dan wél nieuw? En belangrijker: wat kun je ermee? Wat zou er veranderen in huidige werkmethoden, valt het te combineren, welke extra mogelijkheden ontstaan er?

Over deze onderwerpen hoort u niet alleen experts op het podium, maar ook ervaringsdeskundigen. Iedereen in de zaal heeft er namelijk mee te maken en vindt er wat van. Deze enorme bron van informatie wordt actief aangeboord tijdens de sessie!

Zaal Menselijk gedrag

Menselijk gedrag is vaak bepalend voor het succes van een praktijkproject. Het helpt enorm als de stakeholders elkaars belangen begrijpen, want dan kunnen ze met elkaar meedenken en tot een oplossing komen waar beide partijen wat aan hebben. Daar gaat het om in deze sessie: eerst juist vérder kijken, daarna pas conclusies trekken. Zodat niet ieder een halve sinaasappel krijgt, maar de één het sap en de ander de schil om te raspen.

Zaal Duurzaamheid

Willen en doen zijn twee heel verschillende dingen, zeker als het gaat om duurzaamheid. In deze sessie hoort u zowel willers als doeners; aan u de taak om de twee te combineren. Wat als je bijvoorbeeld duurzaamheid in een contract wilt meegeven? Hoe hou je dat praktisch uitvoerbaar? De voorbeelden van maatregelen komen zowel uit de tunnel- als uit de kabels-en-leidingenwereld; soms als toepassing, soms als wild idee.

Zaal Leren

Kennis in een boek is nog geen kennis in de praktijk. In samenwerking met Programma tunnelrenovaties Zuid-Holland (PTZ) gaat het COB bestaande kennis over het renoveren van tunnels toepasbaar maken via bingokaarten. Er zijn negen leerthema’s bepaald. Maar welke kennis hoort er in een thema? Wat vind jij dat een collega uit een ander vakgebied zou moeten leren over jouw werkgebied? En wat wil je zelf leren van een ander?

De sfeervolle ambiance van Next Level in Gorinchem. (Foto’s: COB)