Hulp bij richtlijnen kabels en leidingen
De veelheid aan voorwaarden, regelgeving, verordeningen en richtlijnen op het gebied van kabels en leidingen zorgt voor veel onduidelijkheid. In een nieuw project wil het COB-netwerk inzichtelijk maken welke documentatie geüniformeerd kan worden en welke aanvullingen op de wettelijke voorwaarden noodzakelijk zijn om kabels en leidingen veilig, betrouwbaar en vooral efficiënt te kunnen ontwerpen en aanleggen.
In Nederland wordt zoveel mogelijk decentraal geregeld. Elke gemeente kan daarom zijn eigen verordeningen en normen opstellen en richtlijnen bedenken. Dit geldt ook voor kabels en leidingen, waarbij ook nog eens veel is veranderd in de afgelopen decennia en elke gemeente daar op zijn eigen manier op reageert. Er is geen Wet kabels en leidingen die houvast biedt bij het inregelen van het beleid en processen. De behoefte aan meer duidelijkheid en grip is dan ook groot en wordt gevoeld in de gehele keten.
De leden van het platform Kabels en leidingen hebben in een verkennende sessie op 28 februari 2019 al aandacht gegeven aan dit onderwerp. De grote verscheidenheid aan voorwaarden van de netbeheerders enerzijds, en aan verordeningen en handboeken kabels en leidingen van gemeenten anderzijds, vragen volgens de leden als eerste om aandacht. In de afgelopen periode heeft dit idee zich verder ontwikkeld tot het project Hulp bij richtlijnen kabels en leidingen.
Het doel van dit project is een representatief inzicht verschaffen in het gebruik van de verschillende soorten regelgeving en richtlijnen op het gebied van kabels en leidingen. Hiervoor wordt een ‘spoorkaart’ gemaakt. Vervolgens wil het projectteam onderzoeken of er een uniform proces kan worden ontwikkeld aan de hand van de universele indeling van het verloop van een project (initiatief, haalbaarheid, uitwerking/ontwerp, voorbereiding, uitvoering, afronding) om te borgen dat de juiste regelgeving op het juiste moment wordt ingezet. Voornaamste doel hierbij is het creëren van uniformiteit en structuur.
Geef uw mening op 4 maart 2021
Halverwege het onderzoek zijn er interviews geweest met ervaringsdeskundigen. De grootschalige inventarisatie heeft tot nu toe behoorlijk wat inzichten opgeleverd. Sommige zijn zoals verwacht, maar er zijn ook verrassende uitkomsten naar voren gekomen die het projectteam graag met het netwerk deelt in een digitale sessie op donderdag 4 maart van 13.30 uur tot 15.45 uur. Vragen zoals ‘herkennen jullie deze uitkomsten’ en ‘hoe gaan we met elkaar hier mee om’ zullen aan de orde komen. Het is belangrijk om met het netwerk van experts de uitkomsten tot nu toe te duiden, dus deelname wordt zeer op prijs gesteld! Stuur een mail naar manon.bouwer@cob.nl als u ook wilt meedoen.

Deelnemers
Allinq


Antea Group

BAM Leidingen & Industrie BV

Blue Fiber


Bouwend Nederland


Brabant Water N.V.


COB

Manon Bouwer, rol: Begeleider/Facilitator
Rudi Zoet, rol: Lid

CROW Kennisplatform voor infrastructuur en openbare ruimte

Delta Fiber netwerk

Drents Overijsselse Delta


Dunea NV Duin & Water


Dynniq B.V.


Enexis B.V.


Gemeente Amsterdam Projectmanagementbureau


Gemeente Zoetermeer

Chantal Lemmert van Wingerden, rol: Lid

GOconnectIT


Heijmans NV

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Kadaster


Legal Infra

Jarko van Bloois, rol: Projectleider
Liander - VMK - V&M

M. van der Spek Groep B.V. Hoveniersbedrijf


Oasen N.V.

Stam & Co Infratechniek B.V.


Stichting RIONED


Sweco Nederland B.V.

Hans Koeslag, rol: Lid

Vitens N.V.

Vodafone/ziggo


VolkerWessels Telecom
