Schreudersprijs 2019

Dit jaar reikte Stichting A.M. Schreuders weer de prestigieuze Schreudersprijs uit; dé prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen waaraan een geldbedrag van 25.000 euro verbonden is!

De uitreiking op het COB-congres was dit jaar extra bijzonder. Niet alleen vanwege de locatie (in de Gaasperdammertunnel), maar vooral omdat er een jubileum te vieren valt. De tweejaarlijkse prijs werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en bestaat dan ook al twintig jaar. De tussenliggende jaren wordt de Schreudersstudieprijs toegekend aan afstudeeronderzoek dat interessante inzichten oplevert voor het ondergronds bouwen. De Schreudersprijs is een beloning voor inspirerend ondergronds ruimtegebruik door een bedrijf of combinatie van bedrijven.

Cees Brandsen, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat en bestuursvoorzitter van de Stichting A.M. Schreuders, stond tijdens de prijsuitreiking stil bij de vele mooie inzendingen van de afgelopen jaren. De winnaar werd bekendgemaakt door Margot Schaap; de dochter van Ab Schreuders, pionier in het vakgebied en grondlegger van Stichting A.M. Schreuders.

Winnaar: De Bastei in Nijmegen

“Als een spannend avontuur, zo leest de inschrijving; het enthousiasme spat ervan af!” De jury is zelf net zo enthousiast over De Bastei in Nijmegen: het deels ondergrondse cultureel en historisch centrum is op het COB-congres 20 september jl. gepresenteerd als winnaar van de Schreuderspijs 2019.

“De Bastei verknoopt zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama, in de vorm van een uitzichtpunt dat het project in haar context plaatst. Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert”, zo is te lezen in het juryrapport. Daarnaast wordt het bouwproces geprezen: “De aanpak vroeg maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers door veel onvoorziene condities. Daarbij is positief en creatief omgegaan met ‘verstoringen’ van het bouwproces. De opgave is vrijwillig nog uitdagender gemaakt dan oorspronkelijk was voorzien.”

Van links naar rechts: Gerard Mangnus (De Bastei), Cees Brandsen (bestuursvoorzitter Stichting A.M. Schreuders), Margot Schaap (dochter van grondlegger Ab Schreuders), Noël Vergunst (gemeente Nijmegen), Ellen van Eijk (COB), Erik Cobussen (gemeente Nijmegen), Marlène van Gessel (van roosmalen van gessel architecten), Gerard Alofs (De Bastei), Mark van Roosmalen (van roosmalen van gessel architecten), Ronald Wenting (ABT), Mandy Korff (juryvoorzitter Schreudersprijs) en Ed Smienk (ABT).
Foto: COB/Randy Da-Costa

Eervolle vermelding: renovatie/restauratie Maastunnel

Er werd een eervolle vermelding toegekend aan de renovatie/restauratie van de Maastunnel. Volgens de jury ‘illustreert de levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland de duurzaamheid en vitaliteit van ondergrondse structuren en bouwwerken’. Er is veel waardering voor de zorgvuldige aanpak van het rijksmonument. “Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten”, besluit de jury.

Genomineerde projecten 2019

De jury was verheugd over het niveau van de ingezonden projecten. De verscheidenheid van de ingezonden projecten wordt gezien als een positief signaal voor het ondergronds bouwen. Er zijn vijf projecten genomineerd als kanshebber voor de overwinning:

Alle inzendingen

In willekeurige volgorde:

  • Albert Cuypgarage, Amsterdam
    ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Max Bögl Nederland
  • Fietsenstalling en HOV-baan stationsplein Oost, Utrecht
    RoyalHaskoningDHV, Ector Hoogstad Architecten, Stationsgebied gemeente Utrecht, BAM Bouw en Techniek
  • De Bastei, Nijmegen • GENOMINEERD
    Van Roosmalen van Gessel Architecten, ABT-Velp, gemeente Nijmegen
  • Olifantenbrug, Artis Amsterdam
    Dingeman Deijs Architects
  • Parkeergarage Ravel, Amsterdam
    Sweco Nederland
  • Nooduitgangen metrostation Stadhuis, Rotterdam • GENOMINEERD
    RET, CRUX Engineering, JECON Engineering, J.P. van Eesteren
  • Fietsenstalling Beursplein en herinrichting Beursgebied, Amsterdam • GENOMINEERD
    Van Hattum en Blankevoort, KWS Infra Amsterdam in samenwerking VenhoevenCS architecture+urbanism en gemeente Amsterdam – directie V&OR/projectbureau Rode loper
  • Maand van de Ondergrond, Rotterdam
    Gemeente Rotterdam
  • Renovatie/restauratie Maastunnel, Rotterdam • GENOMINEERD
    Gemeente Rotterdam, Combinatie Aanpak Maastunnel (Croonwolter&dros, Mobilis en Nico de Bont)
  • N31-traverse, Harlingen
    Ballast Nedam
  • Diepe stations Noord/Zuidlijn, Amsterdam • GENOMINEERD
    Gemeente Amsterdam Metro en Tram
  • Fietsparkeergarage Strawinskylaan, Amsterdam
    wUrck, gemeente Amsterdam, Van Boekel Bouw en Infra, Verhoeven en Leenders
  • Permanente onderwaterbetonvloeren
    ABT, Cordeel Nederland, Royal van Lent
  • Station Eindhoven
    Arcadis, ProRail
  • Tunnel Coatzacoalcos, Mexico
    Tunnel Engineering Consultants (TEC), Boskalis, Trelleborg, Geovisie, OTN

De winnaars van de Schreudersprijs 2017 nemen de cheque in ontvangst. Van links naar rechts: Michèle Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat, Bauke Lobbezoo, Strukton Civiel, en Louis Prompers, Projectbureau A2 Maastricht. (Foto: Vincent Basler)