De afgelopen jaren zijn veel digitale middelen ontwikkeld om het proces van verificatie en validatie (V&V) te faciliteren. Daarbij zijn zowel positieve als negatieve ervaringen opgedaan, die niet of nauwelijks worden gedeeld. Dat is zonde! In dit project worden de ervaringen verzameld en ontsloten en wordt onderzoek gedaan naar een gezamenlijke V&V-bibliotheek.

Binnen de enorme hoeveelheid uitgevoerde infraprojecten (niet alleen tunnels, maar ook andere infrastructurele projecten) is veel ervaring opgedaan met het inzetten van digitale middelen voor verificatie en validatie. Als deze ervaringen al worden gedeeld, is dat veelal in artikelen, presentaties en/of verhalen, die vaak niet zijn geverifieerd en daarmee subjectief kunnen zijn. In het eerste tunnelprogramma is een eerste stap gezet in het samenbrengen van de ervaringen; hiervoor is het groeiboek Digitaal aantonen opgeleverd. Nu is het tijd om dit boek te laten groeien en te verkennen of het mogelijk is om instrumenten, strategieën, etc. via een bibliotheek met elkaar te delen (businesscase van bibliotheek).

Doel van het project

Het doel van dit project is om het groeiboek Digitaal aantonen te verrijken met ervaringen uit de recente praktijk. Deze verrijking dient als opstapje naar het ontwikkelen van een V&V-bibliotheek. Die V&V-bibliotheek bevat elementen die duur zijn om te ontwikkelen, zoals simulatoren of delen van een testomgeving, maar ook (op termijn) strategieën en metrieken. Naar verwachting loont het om deze te delen en uit te lenen voor gebruik.

Het is van belang te weten welke gegevens er beschikbaar zijn en waaraan behoefte is. De werkgroep heeft hiertoe een vragenlijst ontwikkeld. Met deze vragenlijst gaat de werkgroep in gesprek met tunnelbeheerders, zodat de antwoorden direct zo nodig verhelderd kunnen worden.

Wilt u meedoen? Neem dan contact op met de projectleider of secretaris.

Deelnemers

ABB

Locatie: Etten-leur, Mon Plaisir 40
Jaap Strijker, rol: Lid

ARCADIS Nederland B.V.

Locatie: Rotterdam, Delftse Poort, Weena 505
Jack Blok, rol: Projectleider

COB

Locatie: Delft, Van der Burghweg 2
Bram ten Klei, rol: Coordinator
Caro Rietman, rol: Begeleider/Facilitator
Jenny Daverveld- van Gelder, rol: Coordinator
Karin de Haas, rol: Programmaleider

Heijmans Infra B.V.

Locatie: Rosmalen, Graafsebaan 67
Ewald Burger, rol: Lid
ICT Netherlands B.V.

ICT Netherlands B.V.

Locatie: Eindhoven, Prof. Dr. Dorgelolaan 30
Wibo Tienstra, rol: Lid

INFRANEA Holland B.V.

Locatie: Breda, Graaf Engelbertlaan 75
Bo Beckers, rol: Lid

Vialis BV

Locatie: Houten, Loodsboot 15
Eric van den Dool, rol: Lid

Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs

Locatie: Amsterdam, Hoogoorddreef 15
Johan Kornet, rol: Lid