De Verdieping - maart 2012

We doen natuurlijk ons best om in De Onderbouwing zoveel mogelijk te vertellen over ondergrondse projecten. Maar op papier is de ruimte nou eenmaal beperkt. Op internet kennen we dat probleem niet. Daarom publiceren we bij elke Onderbouwing een digitale tegenhanger: De Verdieping. Hierin presenteren wij de artikelen zoals ze ook in het blad staan, maar dan aangevuld met weblinks, extra beeldmateriaal en/of relevante verwijzingen.

>> Bekijk de Onderbouwing van maart 2012 als pdf

Thema: Hollands Glorie

Kan de faam van de Nederlandse waterbouw – de dijken, polders en Deltawerken – afstralen op ondergronds bouwen en daarmee nieuwe kansen bieden? In deze Onderbouwing een verkenning van de kracht en inhoud van Hollands Glorie.

Tunnelregisseur

Vorig jaar leverde landelijk tunnelregisseur Hans Ruijter versie 1.1 af van de nieuwe standaard voor de uitrusting van wegtunnels. Deze wordt nu bij drie projecten in praktijk gebracht. Ook is er een werkwijzer in de maak.

Ondergrond in gemeentelijk beleid

Ordening is bovengronds een vanzelfsprekendheid; hoe zit dat ondergronds? Maken gemeenten ook plannen voor de bodem en zo ja, hoe pakken ze dat aan en wat is hun motivatie? We vroegen het een vijftal gemeenten.

Netwerk van stadsingenieurs

‘Geen bovengrond zonder ondergrond’: dat is volgens Dan Bekker, hoofd IBU Stadsingenieurs, de voornaamste reden om ondergronds bouwen als onderwerp te kiezen voor de eerste G23 Netwerkdag voor stadsingenieurs op 12 april aanstaande.

Detectie in Utrecht

Detectiebedrijven en opdrachtgever gemeente Utrecht hebben de handschoen opgepakt: in een praktijkproject gaan ze samen aan de slag met de aanbevelingen uit het COB-project Detecteren zonder graven.

Tunnelrenovatie Amsterdam

Bij de renovatie van de IJtunnel zijn beperking van hinder en behoud van de doorstroming essentiƫle uitgangspunten. Uitdagende omstandigheden voor projectmanager Michiel Waitz en adviseur Hans Huijben.

DE DIALOOG: A4 Leiderdorp

Het risicomanagement bij de verdiepte bak tussen Leiderdorp en Zoeterwoude-Dorp is in handen van Reshmi Parsan en Fokke Huisman: zij is van Rijkswaterstaat, hij van aannemer BAM. Hoe maken zij hun samenwerking tot een succes?