Maatregelencatalogus circulaire tunnels

In 2030 moet bij gerenoveerde tunnels zoveel mogelijk ingezet worden op hergebruik en zijn nieuwbouwtunnels toekomstbestendig en volledig herbruikbaar. De maatregelencatalogus Circulaire tunnelinstallaties ondersteunt tunneleigenaren en – beheerders bij het realiseren van deze doelstelling.

Bij tunnelcirculariteit is hergebruik van installaties is een belangrijk aspect. Het COB-netwerk onderzoekt daarom welke maatregelen daarbij behulpzaam zijn en bundelt deze in een maatregelencatalogus. Het digitale naslagwerk komt tot stand door de, in projecten vergaarde, kennis te bundelen en wordt elk jaar verrijkt. Het groeiboek is altijd gratis in te zien via de COB-website. Meer informatie over de (lopende, nieuwe en afgeronde) projecten waarin input voor de maatregelencatalogus gegenereerd wordt, vindt u hieronder.

In 2022 zijn de eerste verkennende stappen richting de maatregelencatalogus gezet. Door een expertteam van het COB zijn vervolgens middels interviews, werksessies, de Circulariteitschallenge en een hackathon concrete technische maatregelen voor het circulair maken van tunnels verzameld. Er is een structuur ingericht om de maatregelen te classificeren en onderbouwd een efficiënte en effectieve maatregel te kunnen kiezen bij de verschillende omstandigheden. Op de Tunneldag 2024 is versie 1 van de maatregelencatalogus Circulaire tunnels officieel gepresenteerd.
>> Naar de maatregelencatalogus

Nieuwe versie

Alle kennis die voortkomt uit de gestarte onderzoeksprojecten (zie hieronder) krijgt een plek in het groeiboek. Daarnaast worden de maatregelen waar nodig bijgewerkt: met name de ’technology readiness levels’ (TRL) kunnen mogelijk geüpdatet worden.

In 2024 wordt ook onderzocht welke circulaire maatregelen kunnen worden toegepast. In 2025 is de bedoeling om ze ook daadwerkelijk in drie pilotprojecten toe te passen.

Lopende en nieuwe projecten

Knelpuntenanalyse normen en richtlijnen

Maatregelen uit de maatregelencatalogus Circulaire tunnels versie 1 worden nogal eens niet toegepast omdat bestaande normen en richtlijnen belemmerend lijken te zijn. Of dit werkelijk zo is, waar de knelpunten liggen en wie die knelpunten moet oplossen, wordt in 2024 in een knelpuntenanalyse beschreven. In 2025 wordt deze analyse vertaald in een plan van aanpak. De resultaten worden in 2025 als hoofdstuk opgenomen in de maatregelencatalogus versie 2. Een projectpagina volgt.  

Haalbaarheid MKI tunnelinstallaties

Gericht op de Top 5 grootverbruikers in tunnels wordt in 2024 een stappenplan ontwikkeld om grip te krijgen op de milieu-impact van tunnelinstallaties. Het ontwikkelen van een MKI-methodiek voor tunnelinstallaties is complex en mogelijk niet de meest impactvolle manier om de milieu-impact van tunnelinstallaties te verkleinen. Maar wat dan wel? Samen met andere gespecialiseerde organisaties wil het COB in 2024 tot een plan van aanpak komen dat mag rekenen op draagvlak in de sector. De resultaten van dit onderzoek worden opgenomen in de maatregelencatalogus versie 2. Een projectpagina volgt.

Eisen materialenpaspoort TTI

In 2024 wordt gewerkt aan het opleveren van een format voor materiaalpaspoorten voor TTI. Hiervoor worden onder meer de eisen van toekomstige gebruikers geïnventariseerd en beschreven hoe materiaalpaspoorten voor tunnelinstallaties eruit zouden moeten zien en worden toegepast. Het resultaat wordt opgenomen in versie 2 van de  maatregelencatalogus. Een projectpagina volgt.

Afgeronde projecten

Circulariteitchallenge tunneltechnische installaties

Voor de (door)ontwikkeling van maatregelen voor in de Maatregelencatalogus circulaire tunnels is het COB-netwerk op zoek naar input vanuit de markt. Om tot een inventarisatie van circulariteitsmaatregelen te komen werd in 2023 de Circulariteitchallenge tunneltechnische installaties gehouden. Marktpartijen werden hierin uitgedaagd om maatregelen in te sturen.

Deliverables 2024

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Maatregelencatalogus Circulaire tunnelinstallaties versie 2

Q1 2025

Deliverables 2023

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Maatregelencatalogus circulaire tunnels versie 1 inclusief twintig technische maatregelen.

Gereed

Eerdere updates maatregelencatalogus Circulaire tunnelinstallaties

De maatregelencatalogus krijgt jaarlijks een update. Om precies te weten wat welk jaar is toegevoegd kunt u de onderstaande link volgen. 
>> Updates maatregelencatalogus Circulaire tunnelinstallaties

Deelnemers

Building Changes -

Locatie: Delft, Van der Burghweg 1
Remko Zuidema, rol: Lid

COB -

Locatie: Delft, Van der Burghweg 2
Gioffry Maduro, rol: Coordinator

Croonwolter&dros B.V. -

Locatie: Rotterdam, Marten Meesweg 25
Laura van Heulen, rol: Lid
Benjamin van Olffen, rol: Lid

DON Bureau -

Locatie: Bergen Op Zoom, Prins Bernhardlaan 64
Jorg Hogerheijde, rol: Rapporteur
GBN Groep B.V.

GBN Groep B.V. -

Locatie: Utrecht, Westkanaaldijk 2
Bente Kamp, rol: Lid

Heijmans Infra B.V. -

Locatie: Rosmalen, Graafsebaan 67
Sezgin Cantürk, rol: Lid

Movares Nederland B.V. -

Locatie: Utrecht, Daalseplein 100
Mieke van Eerten, rol: Lid

Nebest B.V. -

Locatie: Vianen, Marconiweg 2
Irene Dekker, rol: Lid
Wouter van den Berg, rol: Projectleider

Rijkswaterstaat Waterbouw en Ecotechniek -

Locatie: Nieuwegein, Archimedesbaan 13
Monique Dorresteijn, rol: Lid

Rijkswaterstaat GPO -

Locatie: Utrecht, Griffioenlaan 2
Maya Sule, rol: Lid

RoyalHaskoningDHV Nederland B.V. -

Locatie: Amersfoort, Laan 1914 35
Thijs Ruland, rol: Lid

RoyalHaskoningDHV Nederland B.V. - Royal HaskoningDHV

Locatie: Amersfoort, Laan 1914 35
Peter Gosselink, rol: Lid

RoyalHaskoningDHV Nederland B.V. - Royal HaskoningDHV

Locatie: Amersfoort, Laan 1914 35
Willemijn Drok, rol: Lid

Schreder BV -

Locatie: Rhenen, Tasveld 2
Ferdy van Triest, rol: Lid