Met de Structural health analyse (SHA) van het COB krijgen tunneleigenaars inzicht in de civieltechnische staat van de constructie van hun tunnels. Hieronder de stappen van de SHA uitgelegd.

  1. Standopnamen civieltechnische elementen
    De tunnelbeheerder begint de SHA met het verzamelen van alle (archief)gegevens van de tunnel; de as-builtdocumentatie en de standopnames. De grote hoeveelheid data kan  worden geordend en gestructureerd door gebruik te maken van het COB- producten handboek ‘Ken je tunnel‘, checklist ‘Risico’s in kaart‘, raakvlakkenoverzicht TTI-civiel en de checklist ‘Duurzaamheid in kaart’.
  2. Kennisworkshop Inzicht in risico’s
    Vervolgens wordt deze informatie beoordeeld door experts in vijf COB-commissies; de commissies Voegen, Deformatie, Degradatie, expertteam Duurzaamheid en expertteam Civiel-TTI. Hun bevindingen worden besproken in de kennisworkshop ‘Inzicht in risico’s’. Het resultaat van de workshop is een ’to do list’ voor de tunnelbeheerder met aanvullende inspecties, monitoring en onderzoeken.
  3. Onderzoek
    Op basis hiervan begint de tunnelbeheerder met de conditiebepaling van de tunnelconstructie. De huidige en toekomstige staat van de tunnelconstructie wordt geanalyseerd. In het geval van afwijkende resultaten of onbekende oorzaken van de schades kan men aanvullend onderzoek uitvoeren als input voor een nadere analyse.
  4. Kennisworkshop Interpretatie en analyse
    De resultaten van deze analyses en onderzoeken deelt de tunnelbeheerder met de COB-commissies. De experts uit de commissies  analyseren de resultaten en in de workshop ‘Interpretatie en analyse’ wordt gezamenlijk vastgesteld welke knelpunten en kennishiaten er zijn in de (renovatie)opgave.
  5. Tussenresultaten borgen
    Vervolgens stelt het COB-expertteam samen met het team van de tunnelbeheerder een rapport op over de verzamelde kennis en informatie. Op basis van dit rapport voert de tunnelbeheerder een conditiebepaling van de tunnelconstructie uit en bepaalt hij de scope voor de renovatie, waarbij ofwel geen acties nodig zijn, op termijn acties nodig zijn of direct moet worden ingegrepen. Bij dit scenario vervolgt de SHA met stap 6-9.
  6. Aanbesteding
    Als er direct onderhoud nodig is, zet de tunnelbeheerder in stap 6 de tunnelrenovatie op de markt; het COB-expertteam trekt zich terug. De opdrachtgever maakt bij de aanbesteding duidelijk dat het project (ook) een kennistraject is.
  7. Kennisworkshop Kick-off renovatie
    Na gunning van het renovatieproject vindt de kennisworkshop ‘Kick-off renovatie’ plaats. Het doel van deze stap is om witte vlekken boven tafel te krijgen en de aannemer mee te nemen in het kennistraject. Ook eventueel aanvullend werk zoals onderzoeken en monitoring wordt afgestemd.
  8. Kennisworkshop Tussentijdse update
    Halverwege de renovatie wordt er een kennisworkshop gehouden om ervaringen en informatie op te halen, kennis te delen tussen de opdrachtgever, opdrachtnemer en het COB-expertteam en resultaten te interpreteren. Wat zien we, wat betekent dit voor de uitvoering van de tweede helft en welke input kan alvast worden meegenomen in het instrumentarium SHA?
  9. Kennisworkshop Evaluatie en afsluiting
    Na oplevering van het werk wordt het kennistraject afgesloten met een evaluatie. De tunnelbeheerder heeft een ‘gezondheidsverklaring’ van zijn tunnel, adviezen voor een  bijbehorende monitoringsstrategie en een nieuwe versie van zijn ‘Ken je tunnel’-handboek. De nieuw opgedane kennis wordt verwerkt in het instrumentarium SHA.

>> Download als pdf (100 KB)