Archief platform TV

Eerdere platformbijeenkomsten

Platformbijeenkomst Leren programmeren

Op 25 november 2021 hebben de platforms Tunnels en veiligheid en Beheer en onderhoud gezamenlijk de sessie ‘Leren programmeren’ gehouden. De tunnelrenovatieopgave is enorm en vraagt om een andere manier van aanbesteden, voorbereiden, ontwerpen, uitvoeren en beheren. Helpt u mee de aanpak van tunnelrenovaties succesvol in te richten? Wat is dat eigenlijk, programmeren? Wat is het verschil tussen een bundeling van tunnelprojecten en het hebben van programmadoelstellingen? Wat is het effect van programmeren op je aanbestedingsstrategie? En wat betekent het voor de uitvoering? Het doel van deze bijeenkomst was om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

De bijeenkomst begon met de overwegingen, vragen en ervaringen van het Programma tunnelrenovaties Zuid-Holland (PTZ en WNZ), de Aanpak wegtunnels Amsterdam (AWA) en het team Heinenoordtunnel. Vervolgens was er een carrousel met drie ronden waarin bezoekers telkens konden kiezen uit acht thema’s. Hierna volgde een terugkoppeling van de verdiepende rondes.

Hoe de wereld er ook uitziet, het COB-netwerk blijft gaan. Helaas kan dat niet altijd met fysieke ontmoetingen. Op het laatste moment moest er voor het COB-congres van 25 november, waarvan deze platformbijeenkomst onderdeel uitmaakte, toch worden teruggegrepen op een digitale vorm van samenkomen.

>> Bekijk de agenda (pdf, 130 kb)
>> Bekijk COB-congres 2021…maar dan anders

Logistiek bij renovatie- en onderhoudsprojecten

Tijdens een verkenning van het thema ‘Logistiek bij renovatie en onderhoud’ op 23 september 2021 bij Lijm & Cultuur in Delft zijn best practices bekeken, ervaringen uitgewisseld en hebben de platformleden besproken welke knelpunten zij zien. Bij tunnelrenovaties staat alles onder hoge tijdsdruk. Het inrichten van degelijk logistiek management is dus een eerste vereiste. Een grote gemene deler van tunnelrenovaties is dat (complexe) werkzaamheden vaak dienen te worden uitgevoerd met zo min mogelijk hinder. De vereiste doorstroming sluit langdurige tunnel- en onderhoudssluitingen uit.

Vanuit de markt klinkt steeds vaker de wens om renovaties in te richten als plant-stops in de industrie of als logistieke processen in een wereldhaven. Maar wat betekent dat eigenlijk, hoe gaat het er daar aan toe? Antwoord op deze vragen werd gegeven tijdens het plenaire deel van deze platformbijeenkomst. Jo Kern (Sitech/UGS, het voormalige DSM) en Paul Kleyn (Amsterdam Metro en Tram) vertelden over de logistiek in hun praktijk, de organisatie van renovatieprojecten en het voorbereiden, organiseren en uitvoeren van veilig onderhoud. Ze namen platformleden mee in de technische uitdagingen en bijhorende aanpak en oplossingen. De ruim dertig leden van de platforms Beheer en onderhoud en Tunnels en veiligheid kregen aansluitend de ruimte om vragen te stellen aan de sprekers.

Na de presentaties zijn de fysiek aanwezige deelnemers geïnspireerd aan de slag gegaan om de zojuist opgedane kennis te vertalen naar de wereld van tunnelrenovaties. In deze actieve workshop wordt nagedacht over ’tijd versus complexiteit’ en ’technische en organisatorische mogelijkheden’.

Als vanouds hebben de deelnemers na afloop nog wat bijgepraat, onder het genot van een hapje en een drankje. De platform-coördinatoren Hans Janssens en Arjan Tromp waren het eens; er moet zeker een vervolg aan dit onderwerp worden gegeven.

>> Bekijk de agenda (pdf, 133 kb)
>> Bekijk hier de presentatie van Paul Kleyn (pdf, 785kb)
>> Bekijk hier de presentatie van Jo Kern (pdf, 2mb)
>> Bekijk hier de video van de bijeenkomst (mp4, 4mb)

Digitale tunneltweeling bij renovatie

Op donderdag 24 juni 2021 stond er een bijzondere bijeenkomst gepland voor het platform. Er was een strandtent in Wassenaar afgehuurd, waardoor de leden eindelijk weer eens fysiek bij elkaar konden komen! Voor wie niet kon, wilde of mocht, was er een livestream om de presentaties te volgen.

Het thema van de bijeenkomst was ‘Digitale tunneltweeling bij renovatie’. Er waren sprekers vanuit het programma Aanpak wegtunnels Amsterdam (AWA) en de renovatie van de Eerste Heinenoordtunnel. Welke invulling hebben zij gegeven aan een digitale tunneltweeling? Hoe gebruiken ze hem? Na de plenaire sessie werd er afscheid genomen van de digitale gasten. De deelnemers die op het strand waren, gingen na een korte pauze aan de slag in wandelworkshops. Samen bepaalden ze welke zaken meerwaarde kunnen geven aan een digitale tunneltweeling bij een renovatieproject en werkten ze een casus uit voor het simuleren van een situatie. Maar uiteraard ging het óók om ervaringen uitwisselen, nieuwe contacten leggen en samen bitterballen eten.

>> Bekijk agenda (pdf, 175 KB)
>> Presentatie Heinenoordtunnel (pdf, 1.2 MB)
>> Presentatie AWA (pdf, 760 KB)

Renoveren met de winkel open

Op 16 maart 2021 stond de digitale bijeenkomst van het platform Tunnels en veiligheid en het platform Beheer en onderhoud in het teken van het thema ‘Renoveren met de winkel open’. Dit vraagt om goede samenwerking, logistieke afstemming, heldere afspraken, flexibiliteit en korte communicatielijnen.

Tijdens de bijeenkomst stonden de lessen uit het programma VIT2 van Rijkswaterstaat centraal. Negentig online deelnemers doorliepen het programma onder leiding van platformcoördinatoren Arjan Tromp en Tom van Tintelen. In de studio sprak Johan Naber sprak namens Rijkswaterstaat over de doelen en over hoe de aanpak heeft uitgepakt. Jan Holsteijn en Rob Riemens vertelden namens de combinatie Croon Siemens over de uitvoering, techniek en logistiek. Stefan Kurvers (Dynniq) sloot digitaal aan en ging in op de industriële automatisering.

Tussen de presentaties door werden via Mentimeter vragen beantwoord, zoals ‘op welke onderwerpen uit de presentatie zou u in COB-verband dieper willen ingaan?’. Ook konden de deelnemers via de chat vragen indienen. Volgens Arjan Tromp werden met name testen, logistiek, de rol van de beheerder en cybersecurity bij renovatie, veel genoemd. Daarnaast concludeerde hij dat VIT ook lijkt te staan voor ‘Vaak Intensief Tafelen’.

>> Presentatie overall (pdf, 670 KB)
>> Presentatie VIT2 – algemeen (pdf, 1 MB)
>> Presentatie VIT2 – TTI (pdf, 2 MB)
>> Presentatie VIT2 – IA (pdf, 2 MB)

Update groeiboek Cybersecurity

Op donderdag 10 december 2020  kwamen de platformleden digitaal bijeen. Er namen 48 geïnteresseerden deel aan deze afwisselende bijeenkomst, met extra aandacht voor het groeiboek Cybersecurity.

Ron Beij presenteert de lessen geleerd van de workshops vanuit het project Van object- naar systeemveiligheid. De deelnemers waren daarnaast getuige van de lancering van de nieuwste versie van het groeiboek Cybersecurity. Hartelijk dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de update van deze versie, onder leiding van Jasper Kimstra. Leen van Gelder schetste de historie van dit groeiboek en de eerdere versies. Johannes Braams ging in op de updates en aanvullingen en Erik Versteegt nam platformleden mee door de Quickscan cybersecurity tunnels. Tot slot is via Mentimeter gestemd op de mogelijke onderwerpen voor volgend jaar. De coördinatoren van dit platform; Arjan Tromp en Tom van Tintelen, gaan met deze input de bijeenkomsten van 2021 vorm geven.

>> Basispresentatie (pdf, 780 KB)
>> Presentatie Ron Beij (pdf, 1.2 MB)
>> Presentatie Johannes Braams (pdf, 500 KB)
>> Presentatie Erik Versteegt (pdf, 270 KB)

Ontwikkelingen bij bediening en besturing van tunnels

Een ‘hybride’ bijeenkomst op 15 september 2020! Van zo’n 35 deelnemers, was een derde fysiek aanwezig bij het COB. Het onderwerp ‘Ontwikkelingen bij bediening en besturing van tunnels’ werd van diverse kanten belicht en besproken.

Bert van der Linden van Phoenix Contact, Mense Wassenaar van de gemeente Amsterdam en André van de Velde van BAAK hielden een presentatie over hun aanpak en werden daarna bevraagd vanuit de zaal en via de chat. Na afloop werd duidelijk dat men het persoonlijk sparren met vakgenoten had gemist, want iedereen in de zaal bleef nog lang napraten onder het genot van een drankje en bitterballen.

>> Bekijk agenda (pdf, 120 KB)
>> Download presentatie Phoenix over open OT-architecturen (pdf, 820 KB)
>> Download presentatie Amsterdam over het ontwikkelen van 3B voor hun tunnels (pdf, 1.4 MB)
>> Download presentatie BAAK over bediening en besturing van tunnels in de Blankenburgverbinding (pdf, 1.8 MB)

Smart mobility in relatie tot aanleg, onderhoud en beheer van tunnels

Voor de platformbijeenkomst op 12 juni 2020 heeft het platform Tunnels en veiligheid samengewerkt met het platform Beheer en onderhoud en het KPT. Het onderwerp was ‘Smart mobility in relatie tot aanleg, onderhoud en beheer van tunnels’.

Twee prominente sprekers stonden op het programma:

  • Carlo van der Weijer, TU/e
    Schieten we straks met een hyperloop onder het maaiveld door? Gaan we nóg meer met de auto? Gaat de gouwe ouwe fiets het alsnog winnen? Vliegen we straks met drones van A naar B? Hoe krijgen we al het voedsel en koopwaar bij mensen? Carlo van de Weijer probeert in zijn betoog over de toekomst van mobiliteit zin en onzin van elkaar te scheiden en te vertalen naar implicaties voor het ondergronds ruimtegebruik.
  • Arie Bleijenberg, TNO
    Civiele infrastructuur is ons grootste publieke vermogen! Hoe groot is de aankomende vervangingsopgave van onze kunstwerken? Wanneer komt de piek? Hoe brengen we het management van deze assets op een hoger plan? Arie Bleijenberg van TNO deelt in hink-stap-sprong feiten en zijn visie.

Vanuit de studio hoort en ziet u niet alleen de presentaties, maar gaan COB-coördinatoren Hans Janssens en Arjan Tromp met de heren in gesprek, waarbij u vragen kunt stellen, bijvoorbeeld via de chatbox. Die vragen neemt KPT-coördinator Ben van den Horn mee in het studiogesprek.

De bijeenkomst is onderdeel van de feestelijk platformmiddag, voorafgegaan door COB-tv.

Gezamenlijke platformbijeenkomst op 12 juni 2020. (Foto’s: COB)

Ontwikkelingen in de bediening en besturing van tunnels

Helaas ging de platformbijeenkomst op 17 maart 2020 niet door, omdat we vanwege het coronavirus de doelstellingen van deze bijeenkomst niet konden waarborgen. Het platform Tunnels en veiligheid zou zich tijdens deze bijeenkomst richten op ontwikkelingen in de bediening en besturing van tunnels. Sprekers van onder meer Phoenix, de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en Croonwolter&dros (A16 Rotterdam) stonden op het programma. Deze input wordt doorschoven naar een volgende bijeenkomst.

Update groeiboek Cybersecurity

Op de platformbijeenkomst van 26 november 2019 is de nieuwe versie van het groeiboek Cybersecurity tunnels gepresenteerd. Sinds eind vorig jaar is er door een COB-werkgroep hard gewerkt aan een update en uitbreiding.

Projectleider Leen van Gelder gaf tijdens de platformbijeenkomst een toelichting. Ook deelden de provincie Noord-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat hun ervaringen op het gebied van cybersecurity met de gasten. Platformcoördinator Arjan Tromp besprak daarnaast de agenda van het platform voor volgend jaar met de deelnemers.
>> Werkgroep Cybersecurity
>> Groeiboek Cybersecurity tunnels
>> Bekijk presentatie platformbijeenkomst (pdf, 1 MB)

Borging van tunnelveiligheid in de exploitatiefase

Op dinsdag 21 mei 2019 kwamen de platformleden bijeen voor een sessie over de borging van tunnelveiligheid in de exploitatiefase.

Er waren sprekers vanuit vier perspectieven: gemeente Amsterdam (Frans Cornelis), Rijkswaterstaat (Ron van den Ende), Agentschap wegen en verkeer Vlaanderen (Kris van Boven) en Arcadis/Waterwolftunnel (Richard Bormans). Zij gingen onder meer in op aspecten vanuit techniek, organisatie en procedures.  De organisaties hebben elk hun eigen aanpak, maar er werden ook rode draden zichtbaar. We kunnen duidelijk van elkaar leren. Tot slot was er de gelegenheid om te netwerken.
>> Presentatie gemeente Amsterdam (pdf, 1.2 MB)
>> Presentatie Rijkswaterstaat (pdf, 610 KB)
>> Procedures beoordeling veiligheid door tunnelbeheerder (pdf, 575 KB)
>> Presentatie Agentschap wegen en verkeer Vlaanderen (pdf, 860 KB)
>> Presentatie managing agent/Arcadis (pdf, 2.3 MB)

Veiligheid bij renovatie

Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 5 maart 2019 stond het onderwerp ‘Veiligheid bij renovatie’ op de agenda. Naast de platformleden waren ook andere betrokkenen bij tunnelrenovatieprojecten uitgenodigd en in groten getale aanwezig.

Er waren presentaties over veiligheid bij de renovatie van de Maastunnel (Anton Ruiter, gemeente Rotterdam), de Kiltunnel (Harry de Haan, Elumint) en de Heinenoordtunnel: als eerste in een reeks van vele vervangings- en renovatieopgaven (Johan Naber, Rijkswaterstaat). Na de presentaties werd onder leiding van coördinator Arjan Tromp plenair met opdrachtgevers en opdrachtnemers gesproken over aanpak, afwegingen, keuzes, eisen en maatregelen rondom de renovatieopgave van zowel rijks-als niet-rijkstunnels. Tot slot gaf Karin de Haas (COB) een korte toelichting op de komst van Asfinag (Oostenrijkse wegenbeheerder) in april van dit jaar. Na afloop was er uitgebreid gelegenheid om te netwerken.
>> Bekijk agenda (pdf, 130 KB)
>> Presentaties Maastunnel (pdf, 5.7 MB)
>> Presentatie Kiltunnel (pdf, 4.8 MB)
>> Presentatie Heinenoordtunnel (pdf, 490 KB)

Op sinterklaasdag, 5 december 2018, kwam het platform Veiligheid bijeen om terug te kijken en vooruit te blikken. Het werd een geslaagde bijeenkomst met ruim twintig deelnemers, waarbij Leen van Gelder kort inging op de vele activiteiten die in 2018 bij het COB speelden op het gebied van tunnelveiligheid. Leen gaf vervolgens het stokje over aan de nieuwe coördinator van dit platform, Arjan Tromp. In een gesprek met de aanwezigen benadrukte Arjan dat het platform in gezamenlijkheid bepaalt welke onderwerpen er op de agenda komen voor de toekomst, waarna suggesties uit de zaal volgden. Onderwerpen als ‘Veiligheid bij renovatie’, ‘Veiligheid in lifecycle-afwegingen’, ‘Nieuwe brandstoffen en energiedragers’ en ‘Cybersecurity’ worden voor en door de groep voorbereid en gaan hun plek vinden op de agenda van de platformbijeenkomsten in 2019 die op 5 maart, 21 mei, 24 september en 26 november plaatsvinden. Houd de agenda en uw mailbox dus in de gaten, en nieuwe ideeën blijven altijd welkom!

Na de pauze gaf Ron Beij een presentatie over het nieuwe project dat onder zijn voorzitterschap in 2019 meer vorm gaat krijgen, genaamd ‘Van object- naar systeemveiligheid’. Op zijn verzoek aan de zaal om mee te denken over invulling en voorbeeldprojecten werd ruimschoots gehoor gegeven. Gea Kolk (Movares) gaf vervolgens een nadere toelichting op een techniek die behulpzaam is bij het verbeteren van integraal denken over systeemveiligheid: de Stamp-methode. Ook dit resulteerde in een gesprek met de zaal waaruit duidelijk bleek dat dit project voortgang verdient. We houden u op de hoogte.

In de presentatie (zie download hieronder) vindt u informatie over alle onderwerpen die op deze ochtend voorbij zijn gekomen. Voor nadere informatie over het platform Veiligheid of het project van Ron kunt u terecht bij Caro Rietman via caro.rietman@cob.nl.
>> Download presentaties (pdf, 1.5 MB)

Tijdens het COB-congres op 22 juni 2018 was het programma in een van de subzalen mede samengesteld door het platform Veiligheid. Op deze manier konden buitenstaanders geheel vrijblijvend deelnemen aan de platformbijeenkomst.

De zogeheten PlatformPlus-bijeenkomst op dinsdag 6 maart 2018 startte met een korte inleiding door coördinator Arjan Verweij over de komende bijeenkomsten van het platform en stond verder volledig in het teken van het nieuwe boekje ‘Al doende leert men’ (leren van oefenen en incidenten), dat op deze dag door Leander Noordijk werd gepresenteerd. Om die reden waren niet alleen de reguliere platformleden uitgenodigd, maar ook vertegenwoordigers van diverse bij het oefen- en evaluatieproces betrokken partijen, zoals het Platform Veiligheidsbeambten, bevoegde gezagen, de tunnelbeheerders (van rijks- en niet-rijkstunnels), het IFV en de hulpdiensten. Ruim dertig enthousiaste deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de diverse aanbevelingen en de mogelijkheden om over de organisatie- en regiogrenzen heen meer van elkaar en het oefenen en evalueren te leren. Men sprak de hoop uit dat dit boekje geen eindpunt, maar een eerste stap in het collectief leren en delen van oefen- en incidentevaluaties in tunnels is, waarbij het enthousiasme waarmee het in ontvangst werd genomen door de stakeholders en hun intentie om daar binnen hun eigen organisatie mee verder te gaan, veelbelovend is.
>> Presentatie (pdf, 2.3 MB)
>> Verslag (pdf, 322 KB)
>> Projectpagina ‘Leren van oefenen en incidenten’
>> Publicatie ‘Al doende leert men’ op de kennisbank

De laatste platformbijeenkomst van 2017 vond plaats op vrijdag 1 december. Interim-coördinator Leen van Gelder gaf een terugblik op het afgelopen jaar en introduceerde daarna Arjan Verweij als nieuwe coördinator. Samen presenteerden ze de conceptplannen voor het komende jaar. Naar aanleiding hiervan vond een goede discussie plaats. De kern was dat alle aanwezigen vroegen voldoende aandacht aan veiligheid te blijven geven. Dit geluid zal zeer ter harte worden genomen. Vervolgens is een nieuwe publicatie uitgereikt, het resultaat van de COB-verkenning naar virtueel testen om tunnelafsluitingen te verkorten. De position paper werd toegelicht door Leen van Gelder, namens werkgroepvoorzitter Jan van Steirteghem. Tot slot gaf Karin de Haas (COB) een presentatie over het tunnelprogramma: wat is de stand van zaken en welke stappen worden er binnenkort gezet?
>> Download agenda (pdf, 190 KB)
>> Download presentatie met de terugblik en conceptplannen (pdf, 710 KB)
>> Download presentatie over paper virtueel testen (pdf, 720 KB)
>> Download presentatie over het tunnelprogramma (pdf, 600 KB)

Op dinsdag 27 juni 2017 kwamen de leden van het platform Veiligheid weer bijeen. Evert Worm gaf een presentatie over de geschiedenis van tunnelveiligheid aan de hand van het rapport Tunnelveiligheid verklaard. Het onderwerp functionele inspectie en testen werd belicht door Jaap van Wissen van RWS-CIV. Peter Kole, de nieuwe veiligheidsbeambte wegtunnels van Rijkswaterstaat, gaf zijn visie op tunnels en tunnelveiligheid in de toekomst. Daarbij werd de deelnemers gevraagd om mee te praten over onder andere publieksvoorlichting over tunnels. Er werd ruimschoots gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen en in discussie te gaan.
>> Verslag (pdf, 370 KB)
>> Presentatie algemeen (pdf, 430 KB)
>> Presentatie Evert Worm, geschiedenis tunnelveiligheid (pdf, 1.7 MB)

De bijeenkomst van 4 april 2017 stond in het teken van kennisoverdracht naar de nieuwe generatie tunnelexperts. Platformleden hadden hun juniorcollega’s die werken met tunnels en tunnelveiligheid aangemeld. De bijeenkomst vond plaats bij het informatiecentrum van Spoorzone Delft aan het Crommelinplein 1 in Delft.Op het programma stonden een lezing over de geschiedenis van de tunnelveiligheid door Evert Worm, een aantal speeddaterondes om het netwerk van de junioren een boost te geven en een bezoek aan Spoorzone Delft. De bijeenkomst bracht de aanwezige junioren dichter bij elkaar en kan wellicht een vervolg krijgen. De aanwezigen is gevraagd om onderwerpen aan te dragen voor nieuwe bijeenkomsten met junioren.

Internationale tunnelprojecten (22-11-2016)
Wat kunnen we leren van internationale tunnelprojecten en hoe zijn deze leerpunten in te passen in de tunnelprojecten in Nederland? Arcadis heeft voor deze bijeenkomst opgetreden als gastheer.

(Foto: Simone Abel, COB)

Ontwikkelingen besturing, bewaking en bediening (3B) (1-3-2016)

Eerdere bijeenkomsten

  • RAMS, faaldefinities (20-10-2015)
  • Opleiden, trainen, oefenen (OTO) (9-6-2015)
  • Veilige software en cyber security (10-2-2015)
  • Veiligheidsaspecten bij renovatie van tunnels  (7-10-2014)
  • Veiligheidsfilosofie ondergronds light rail (3-6-2014)
  • Veiligheidsfilosofie ondergronds heavy rail (18-3-2014)
  • Optimalisatie hulpverlening weg en spoor (26-3-2013)
  • Voorlichting aan tunnelgebruiker (26-3-2013)
  • Inpassing van tunnels in stedelijk gebied (26-3-2013)
  • Leren van (bijna) incidenten (15-1-2013)
  • Ontwikkelingen wet- en regelgeving wegtunnels (4-9-2012)

De meeste presentaties, verslagen en andere documenten van de vroegere platformbijeenkomsten zijn niet publiekelijk toegankelijk.
>> Bekijk enkele openbare verslagen en downloads

Projecten

Vanuit het platform zijn er diverse projecten geïnitieerd: