1 Inleiding [link id=”vk9pv”]
Voor de renovatie van een tunnel wordt vaak om de beurt een tunnelbuis afgesloten, en soms ook de gehele tunnel. De opdracht kan zijn om de tunnel zodanig te renoveren dat deze gedurende vijftien jaar geen groot onderhoud nodig heeft op het gebied van de tunneltechnische installaties (TTI) en gedurende dertig jaar geen groot onderhoud op het gebied van de civiele constructies. Naast deze renovatieopdracht moet ook steeds vaker aandacht worden besteed aan het bereikbaar houden van de omgeving. De opgave van renovatieprojecten wordt hiermee groter dan puur de renovatieopdracht. Er zullen bijvoorbeeld tijdelijke voorzieningen nodig zijn, er moeten infra-, duurzaamheids- en mobiliteitsmaatregelen worden genomen en er zal uitgebreid moeten worden gecommuniceerd met de omgeving.
Veel tunnels in Nederland worden de komende jaren gerenoveerd om veilig te blijven functioneren. Daarnaast moeten tal van tunnels worden aangepast en slim onderhouden om aan veranderende eisen te voldoen. De noodzakelijke instandhoudings- en renovatieopgaven roepen allerlei vragen op. Het COB-netwerk probeert hiervoor gezamenlijk kennis te ontwikkelen, te combineren en te benutten. Daarbij gaat het zowel om kennis over organisatorische als technische aspecten. In dit digitale groeiboek is deze kennis gebundeld. De namen van alle mensen die betrokken zijn bij dit groeiboek vindt u in Bijlage 1: Deelnemers.
Dit groeiboek is een belangrijke bron van kennis voor het renoveren van tunnels. Veel aspecten komen terug in werkgroepen van het tunnelprogramma van het COB. Relevante kennis en lopende werkgroepen vindt u terug in dit groeiboek via verwijzingen.
Doel van het groeiboek
Dit groeiboek heeft als doel professionals die betrokken zijn bij een tunnelrenovatie te inspireren tot nieuwe ideeën en oplossingsrichtingen. In de eerste plaats kunnen ze de ervaringen van eerdere renovatieprojecten benutten. Daarnaast kunnen ze lezen hoe ze zelf ‘leren’ op hun agenda kunnen zetten en hoe ze ervaringen en opgedane kennis kunnen delen met andere projecten. Ieder team van een renovatieproject kan zijn voordeel doen met geleerde lessen en nieuwe lessen/hoofdstukken aan dit boek toevoegen. Zo groeit het boek, zo groeit de kennis, en zo wordt ieder renovatieproject een beetje beter.
Hoewel dit groeiboek veel zinvolle kennis bevat, is het géén handleiding renoveren. Elk tunnelproject is uniek en vergt specifieke oplossingen. In dit groeiboek worden werkwijzen en oplossingen gepresenteerd die in bepaalde situaties hebben gewerkt, maar op andere plekken of andere omstandigheden misschien niet het gewenste resultaat geven. Naast werkwijzen of oplossingen zijn in dit document ook vaak de vragen, twijfels en onzekerheden te vinden die de opstellers bezig hielden en houden. Het advies aan lezers en gebruikers is dan ook: ga er niet automatisch vanuit dat de gepresenteerde oplossingen altijd werken en beoordeel kritisch of de oplossingen voor jouw project zinvol zijn!
Praktijkvoorbeelden en -ervaringen
De eerste versie van deel 1 van dit groeiboek is in 2016 opgesteld door een COB-expertteam in samenwerking met experts van het Projectteam Velsertunnel. In kaders wordt dit renovatieproject dan ook vaak aangehaald als voorbeeld. Maar ook ervaringen uit andere tunnel(renovatie)projecten komen terug in de kaders. Verder zijn ervaringen met verschillende renovatieprojecten opgenomen in Bijlage 3: Leerervaringen renovatieprojecten.
Groeiboek uitbreiden
Dit document heet ‘groeiboek’, omdat het een ‘levend document’ is dat gemakkelijk kan worden uitgebreid of aangepast op basis van nieuwe ervaringen en nieuwe kennis die is opgedaan en ontwikkeld bij tunnelrenovatieprojecten. Sinds het verschijnen van de eerste versie is het groeiboek al verschillende keren geactualiseerd.
Vanuit de maatschappij wordt verwacht dat tunnels veilig zijn ontworpen en gebouwd, dat ze betrouwbaar zijn en een hoge beschikbaarheid hebben. Een manier om de hoge beschikbaarheid te kunnen waarmaken, is het goed kunnen voorspellen van de uitval van systemen en/of installaties. De komende jaren zal hier steeds meer aandacht naar uitgaan, en sensoring en analyses spelen hierbij een belangrijke rol.
Om uitval te kunnen voorspellen en op basis daarvan voorspelbaar onderhoud te kunnen uitvoeren, zijn de volgende stappen nodig:
- Data verzamelen: welke data heb je nodig uit de systemen en/of installaties?
- Data versturen: hoe ontsluit je deze informatie uit de systemen en/of installaties?
- Data analyseren: wat zijn de triggers om meldingen te krijgen om predictive maintenance uit te voeren?
Leeswijzer
De eerste vijf hoofdstukken bevatten basisinformatie over tunnelrenovaties. Hoofdstuk 6 tot en met 13 behandelen allerlei specifieke zaken die belangrijk zijn voor renovatieprojecten, zoals de voorbereiding, de systeemarchitectuur, de belangrijkste installaties en bijvoorbeeld logistiek management en het vergunningenproces. De bijlagen bevatten relevante achtergrondinformatie.
Natuurlijk ziet het COB graag dat lezers en gebruikers het hele document van voor tot achter doorlezen, maar dat hoeft niet. Iedereen kan afhankelijk van zijn of haar kennisniveau en betrokkenheid kiezen welke delen van het groeiboek voor hem of haar het meest zinvol zijn. Dat geldt ook voor de bijlagen.
Tip: we raden u aan vooral de COB-kennisproducten en -projecten te bekijken waarnaar wordt verwezen. Dat is de meest actuele en verdiepende kennis.
Aanverwante onderwerpen bij het COB
Introductieworkshop ‘Leren renoveren’
Wilt u een introductie in tunnelrenovatie en de belangrijkste lessen uit dit groeiboek, zodat u en uw team van start gaan met een vergelijkbaar kennisniveau? Neem dan contact op met COB via info@cob.nl om te bespreken of de eendaagse training zinvol is voor uw organisatie.