5 Stappenplan renovatiemethode
Bij het opstellen van dit groeiboek bleek het erg lastig om alle aspecten die een rol spelen bij een renovatie met betrekking tot hinderbeperking te kunnen duiden en te combineren. Dit hoofdstuk beschrijft daarom een stappenplan dat kan helpen om tot een optimale renovatiemethode te komen. Ook geeft het een mogelijkheid om de effecten van maatregelen te kunnen beoordelen. Omdat elk project zijn eigen afwegingen heeft, kan in dit document hooguit een richting worden gegeven ter inspiratie.
Het stappenplan zoals geschetst, is ontstaan tijdens de planfase van de renovatie van de Eerste Heinenoordtunnel en de planfase Programma tunnelrenovaties Zuid-Holland (PTZ) en heeft de projecten geholpen om inzicht te krijgen in de diverse aspecten. In het voorjaar van 2020 zal vooral PTZ de methode verder uitbouwen en kan de opgedane ervaring reden zijn om dit groeiboek aan te vullen.
Stappen 1 t/m 4 gaan over het verzamelen van gegevens, die vervolgens via stap 5 en 6 tegen elkaar afgewogen kunnen worden. De toelichting volgt onder de figuur.

Stap 1: Activiteiten in de tunnelbuis
Wat is de scope van de renovatie? Welke installaties dienen vervangen te worden? Hoe is de verwevenheid van die installaties in de tunnel? Wat is de kwaliteit van de areaalgegevens, wat moet er nog uitgezocht worden? In vrijwel alle gevallen zal er sprake zijn van renovatie of vervanging van installaties, maar vaak zijn er ook civiele opgaven. Civiele werkzaamheden zijn al snel bepalend voor de benodigde afsluitingen, zowel in duur als omvang, en daarmee dus ook voor de verkeershinder.
Om inzicht te krijgen in de staat van de tunnel zou gebruikgemaakt kunnen worden van resultaten van het COB-project ‘Risico’s in kaart’. In dit project heeft een breed panel van betrokkenen een overzicht gemaakt van de mogelijke risico’s die kunnen optreden in een tunnel en de werkwijzen om te onderzoeken of die risico’s ook kunnen optreden.
Onderzoek in de tunnel ook de mogelijkheden voor parallel opbouwen: bouwruimte, kabelwegen, beschikbaarheid en uitbreidbaarheid van de energievoorziening en koelvermogen.
Op het moment dat de scope bekend is, kunnen de volgende stappen ondernomen worden:
- Benoem alle installaties die vervangen moeten worden, maar ook de eventuele civiele werkzaamheden.
- Zet alle activiteiten die nodig zijn om de vervangingen en civiele werkzaamheden uit te voeren in een tabel en onderzoek of de benodigde activiteit een ononderbroken activiteit moet zijn of dat deze deelbaar uitgevoerd kan worden. Het betreft hier niet alleen de daadwerkelijke vervangingen of reparaties, maar ook zaken ter voorbereiding, zoals inmeten, testen en sloop van oude delen.
- Bepaal van elke installatie/activiteit op welke wijze deze bijdraagt aan de veiligheid van de tunnel en of er alternatieven zijn om de veiligheid (tijdelijk) anders in te vullen. Is het echt nodig om de tunnel(buis) voor die activiteit af te sluiten?
- Bepaal of er mogelijkheden zijn om activiteiten uit te voeren die tussentijdse openstelling van de tunnel toestaan (bv. een dag met een ventilator minder waarbij een vervanging in twee verschillende afsluitingen uitgevoerd kan worden).
- Bepaal van elke installatie welke activiteiten in de tunnel(buis) moeten plaatsvinden en/of welke activiteiten geen invloed (hoeven te) hebben op het verkeer.
- Bepaal op welke plek de activiteit moet plaatsvinden en onderzoek in hoeverre activiteiten naast elkaar uitgevoerd kunnen worden (logistiek management).
Als werkzaamheden opdeelbaar zijn in perioden die passen in nacht- of weekendafsluitingen is er veel meer flexibiliteit in keuzes voor afsluiten. Zijn werkzaamheden niet opdeelbaar of wordt het werk daarmee te inefficiënt, dan rest er niet veel meer dan de tunnel(buis) af te sluiten voor langere periode.
Stap 2: Mogelijke tijdsvensters
Naast gegevens over de tunnel is er ook informatie nodig over de omgeving. Dit is nodig voor het bepalen van tijdsvensters waarop een afsluiting zou kunnen plaatsvinden.
Verkeersgegevens:
- Is bekend wat de verkeersintensiteit is van de tunnel op verschillende momenten? Beschouw hier niet alleen de werkdagen, maar ook weekeinden, het verkeersbeeld over het jaar, de invloeden van seizoenen, vakantieperiodes.
- Welke omleidingsroutes zijn beschikbaar? Pak bijvoorbeeld een landkaart en teken de varianten in. Onderzoek welke capaciteit die omleidingsroutes hebben en beschouw ook daarvan de verkeersintensiteiten.
- Als bekend is wat de maximale intensiteit van een omleidingsroute is, wordt het mogelijk om op bepaalde tijdstippen te bepalen of het verkeer dat normaal door de tunnel gaat over de omleiding gevoerd kan worden. Dit kan mogelijkheden geven om ook buiten de voorspelbare nachtelijke uren werkzaamheden uit te voeren. Het kan aangeven welke ‘venstertijden’ er zijn om in de tunnel(buis) te werken. Dat kan per rijrichting anders zijn.
Afhankelijkheden:
Wie zijn de gebruikers van de tunnel, wat zijn de afhankelijkheden van bedrijfsmatige activiteiten of maatschappelijke afhankelijkheid van de tunnel? Een tunnel heeft naast een functie in het verkeerswegennet ook vaak een bijzondere functie in de omgeving. Zo ligt de Tweede Heinenoordtunnel in de route van de groenteveiling in Barendrecht en wordt deze buis vooral in de zeer vroege ochtend veel gebruikt door landbouwers. De Sytwendetunnel zal juist in de weekeinden van grote invloed zijn op de vervoersstromen naar de Mall of The Netherlands die in Leidschendam wordt ontwikkeld. De Maastunnel bleek een zeer belangrijke rol te hebben op de ambulanceroutes naar het Dijkzicht Medisch Centrum. Dit soort gebruik zal op andere tijden dan spitsuren ook het nodige vragen van de tunnel.
Ook is in het verleden gebleken dat bij tunnels met meerdere functies en vervoersmodaliteiten (weg, spoor, tram, fiets, voetgangers), de verwevenheid van installaties en voorzieningen een renovatieproject sterk kunnen compliceren.
- Zijn er factoren in de omgeving die bepaalde venstertijden kunnen beïnvloeden?
- Zijn er andere projecten in planning of uitvoering die invloed kunnen hebben op het afsluiten van de tunnel?
- Kan met de omgeving overlegd worden wat de hoeveelheid hinder is die men nog acceptabel zou vinden op andere momenten? Gezien de grote renovatieopgave het komende decennium, zal men er toch aan moeten wennen dat het niet zonder overlast kan. Als voorbeeld: bij de voorbereiding van de renovatie van de Eerste Heinenoordtunnel bleek de omgeving zich best bewust van de noodzaak tot renovatie en bleek er een acceptatie te zijn van afsluitingen van een aantal weken in de zomer van 2023 en 2024.
Stap 3: Veiligheidsaspecten
Zolang er verkeer door de tunnel rijdt, dient deze te voldoen aan de tunnelwet en de vastgestelde veiligheidseisen. In elke fase moet aantoonbaar zijn dat aan die eisen voldaan wordt en de tunnelbeheerder zal in staat moeten zijn om die aantoonbaarheid te borgen.
Het is als tunnelbeheerder sterk aan te bevelen om in de planfase met het bevoegd gezag te overleggen wat de plannen zijn en hoe de veiligheid geborgd gaat worden tijdens de renovatie.
- Is er sprake van een ‘wezenlijke wijziging’ zoals in de Tunnelwet bedoeld wordt?
- Op welke wijze zal het project aantonen dat het ontwerp zal gaan voldoen en wanneer gaat er getest worden? Kunnen nieuwe technieken hier worden toegepast (digitaal aantonen)?
- Op welke wijze zal het project aantonen dat de veiligheid tijdens de renovatie voldoende geborgd is?
- Op welke wijze gaan de hulpdiensten betrokken worden bij de renovatie?
- Wanneer worden de nieuwe installaties in gebruik genomen en matcht dat met de openstellingsvergunning? Het zou erg zonde zijn als de tunnel na renovatie niet in gebruik genomen mag worden omdat de openstellingsvergunning ontbreekt.
- Wanneer wordt het bedienend personeel opgeleid? Belangrijk hierbij is dat, wanneer de renovatie in meerdere stappen wordt uitgevoerd, voor iedere stap mogelijk nieuwe of aangepaste opleidingen moeten worden gegeven.
- Als er sprake is van een wijziging in het aanvalsplan voor hulpdiensten, wanneer gaat dat dan in? En ook hier geldt dat bij uitvoering in meerdere stappen, voor iedere stap mogelijk een nieuw of aangepast aanvalsplan beschikbaar én bekend moet zijn.
- Willen de hulpdiensten extra oefeningen uitvoeren?
De renovatieopgave voor alle tunnels in het Nederlandse taalgebied is erg groot. Naast de rijkstunnels en de tunnels van bijvoorbeeld gemeente Amsterdam is er ook een grote opgave rondom Antwerpen. En naast de renovatieopgave voor tunnels zijn er ook nog de nodige andere objecten in de infrastructuur die gerenoveerd moeten worden. Met het teruglopen van beschikbare technici zal het belangrijk zijn om het werk aantrekkelijk te maken. Eindeloos werken in de nacht hoort daar zeker niet bij. Daarnaast hebben ook opdrachtgevers een grote wettelijke verantwoordelijkheid voor het veilig uitvoeren van werkzaamheden.
Het is dus zaak om ook een brede overweging te maken over het moment waarop werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en op welke wijze dat dan gedaan moet worden.
- Is het echt nodig om alle werkzaamheden in de nacht te laten uitvoeren? Nachten zijn verzwarend voor het personeel en gezinnen. Vooral de thuisreis na een nacht werken is een gevaarlijk moment. Er zijn genoeg verhalen over mensen die elkaar op de terugweg bellen om maar wakker te blijven.
- Tunnelafsluitingen staan meestal onder tijdsdruk, de tijdsvensters zijn vaak kort. Vaak is er een perverse (economische) prikkel om met minder hinder te werken. Dit staat op gespannen voet met veilig en kwalitatief werken. Opdrachtgevers beseffen vaak niet dat deze prikkel een arbeidsrisico introduceert en dus een afweging is waarvoor de opdrachtgever verantwoording draagt.
- Is bekend wat de arbeidsomstandigheden zullen zijn (luchtkwaliteit, fijnstof, lawaai etc.)? Op welke wijze kan dit worden beïnvloed om om het werk wat aantrekkelijker te maken?
- Uiteraard dienen zaken als Chroom-6, PFAS etc. in kaart gebracht te zijn voor aanvang van het werk, omdat dit het werk en doorlooptijd zwaar beïnvloed. Denk aan de belasting van werken met extra beschermingsmiddelen en de angst voor gezondheidsrisico’s.
- Kan aandacht besteed worden aan het veilig kunnen afsluiten van (delen van) de tunnel? Elke maatregel geeft risico! Zijn er (innovatieve) oplossingen om deze gevaarzetting te verminderen?
Uit deze overweging kan een soort veiligheids- en gezondheidsplan volgen dat per renovatiewijze voor de specifieke tunnel van toepassing is en in de overall-afweging een juiste plek krijgt.
Stap 4: Projectbelangen
Om de mogelijkheden te kunnen afwegen, is het ook van belang te weten welke bewegingsruimte een project heeft. Daarbij spelen niet alleen zaken als budget en planning een rol, maar ook eventuele politieke en bestuurlijke doelstellingen. Wat heeft men bijvoorbeeld over voor hinderbeperkende maatregelen? En wat is, bijvoorbeeld bij stadstunnels, de politieke of bestuurlijke betekenis van een tijdelijk, of misschien zelfs permanent, verbod van gevaarlijke stoffen en/of vrachtverkeer door de tunnel. Ook zaken als de financiering van het project en de gewenste aanbestedings- en contracteringsstrategie kunnen sterk bepalend zijn voor de bewegingsruimte.
Tot slot zijn ook de ontwikkelingen op de totale inframarkt belangrijk. Het is ondertussen bekend dat het aantal beschikbare arbeidskrachten minder wordt en dat de opgave de komende jaren zeer groot zal zijn. Is er een marktanalyse beschikbaar?
Stap 5: Analyseren
Maak een inschatting per activiteit van het aantal arbeidsuren dat voor het geheel en voor de eventuele opdeling nodig is (bepalen of opdelen efficiënt is). In welk tijdschema past een activiteit? Zie ook 6.2 Logistiek management.
Als bekend is welke activiteiten in de tunnel uitgevoerd moeten worden en hoeveel tijd deze kosten, dan kunnen die gegevens gematcht worden op de verschillende renovatiemethoden. Om de hoeveelheid werk te beperken, kan in een eerste slag mogelijk al bepaald worden welke renovatiewijze kansrijk is en welke niet/minder, door alleen in grotere lijnen te kijken naar de activiteiten en de grote lijnen van de omgeving en de hinder die het gaat opleveren. Er vallen dan zeer waarschijnlijk al een aantal varianten af.
Stap 6: Afweging
Een tabel met de activiteiten enerzijds en de renovatiewijzen anderzijds, gecombineerd met de beschikbare tijdsvensters en andere factoren (veiligheid, projectbelangen), geeft inzicht in de omvang van de hinder. Er zullen hieruit voorkeursvarianten naar boven komen. Vervolgens kan men, bv. gebruikmakend van de suggesties uit dit groeiboek, onderzoeken welke maatregelen kunnen helpen om de hinder te verminderen. Hieruit zouden ook onderbouwingen kunnen voortkomen voor het doen van investeringen. Als bijvoorbeeld inzichtelijk wordt dat de activiteit ‘inmeten in de tunnelbuis’ vijfhonderd uur afsluitingen veroorzaakt, dan is een investering in een 3D-scan wellicht een goed idee.
De uitdaging zal zijn om de diverse aspecten tegen elkaar af te wegen. Verkeershinder is redelijk goed in kaart te brengen, de maatschappelijke kosten daarvan ook, maar hoe weeg je die af tegen aspecten als arboveiligheid of politieke doelstellingen? Afwegingen zullen per project bepaald moeten worden. Elke opdrachtgever zal ook zijn eigen voorkeuren hebben.